Европарламент

Илхан Кючюк от Страсбург: Стига двоен стандарт! Незабавно приемане на България и Румъния в Шенген

Стига двоен стандарт! Незабавно приемане на България и Румъния в Шенген. Това призова лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/"Обнови Европа", по време на дебатите днес относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство.

По думите на Кючюк години наред различни аргументи са пречка за членството на България и Румъния в Шенген и то все се отлага. Евродепутатът бе категоричен, че всички пречки за приемането на двете страни вече са отпаднали.

Трябват сериозни политически решения от отговорни политици. Не може едни да бъдат държани до вратата, въпреки че се част от ЕС, а други да се ползват с големите блага и възможностите на Съюза! Този двоен стандарт създава двойно качество на гражданите – едни са повече граждани на ЕС от други. Това е неприемливо! Нито е европейско, нито е цивилизационно, нито трябва да бъде изпълнявано от различни правителства.“, категорично заяви Кючюк.

Евродепутатът призова за силна позиция на ЕП и Комисията, както и Съветът да оправдае очакванията на европейските граждани.

По рано днес стана ясно, че българските евродепутати са внесли съвместната декларация, в която подчертават, че страната ни изпълнява всички задължения на Шенгенска външна граница и е доказала, че е надежден и предвидим партньор.

Европейската комисия е отправяла многократни призиви в полза на България и Румъния. Засега на тази стъпка се противопоставя Нидерландия.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност