Европарламент

Европейският комисар отговаря на въпросите на българските земеделци на среща в Комисията, организирана от Атидже Вели

Днес, представители на различни земеделски асоциации се срещнаха с комисар Войчеховски. За първи път българските фермери имаха възможност за разговарят пряко с комисаря отговорен за ресор земеделие и да споделят каква е реалната ситуация на сектора в България, какви са проблемите, пред които са изправени, какви са исканията и притесненията им.

Комисар Войчеховски приветства срещата и благодари на евродепутат Алиева-Вели за организирането й. Това е отлична възможност, която ще помогне на Комисията, чрез директния контакт, да чуе от първоизточника оценка за състоянието на сектора в България, препятствията, с които той трябва да се справя в тези трудни времена както и ефектът от извънредните мерки, които Европейската комисия представи. Той благодари и на фермерите за първостепенната роля, която играят в процеса на гарантиране на продоволствената сигурност в България и ги подкани да споделят своите притеснения. 

IMG 8291ddffc7943d448250857a53c1ff1f V

Животновъдите, представителите на лозарския сектор, зърнопроизводителите, оранжерийните производители - всички изразиха недоволство от  тоталната липса на комуникация с националните власти. Изразиха и разочарование, че не са наясно с бележките, които България е получила по Националния стратегически план по ОСП както и че не са били включени в процеса на изработването му. Представителите на различните асоциации очертаха трагичната ситуация, в която се намира земеделието в България и това как то е тотално игнорирано. Браншът сподели, че европейското подпомагане не достигат до тях. Те заявиха, че изключването на определени земеделски сектори от държавното подпомагане, сега, когато секторът се сблъсква с безпрецедентни предизвикателства и особено тежка политически и икономически ситуация, ще доведе до заличаването им.

„Земеделците са тук защото имат спешна нужда да бъдат чути“ - заяви Атидже Алиева-Вели. „За съжаление, те не чувстват подкрепа от собственото си правителство и са тук с молба за подкрепа от Европейската комисия, преди да е станало прекалено късно. Сектор земеделие изнемогва, а мерките, които изработваме и представяме на европейско ниво, не достигат до нуждаещите се. Тук сме за конструктивен диалог и апелираме, за конкретни незабавни мерки, които да спасят българското земеделие“ - допълни Атидже Алиева-Вели. 

IMG 8a566884efb00dcb45431780dba81f67 V

Земеделските асоциации подчертаха, че липсата на сигурност в държавата, липсата на диалог и разбиране, както и липсата на подкрепа или изключително ниските й нива, там където е налична, води до ежедневното затваряне на десетки ферми в България. Те поставиха и въпросите си за дискриминационните различия в нивата на директните плащания, нисък капацитет на държавата да предоставя държавна помощ, необходимостта от извънредни компенсаторни мерки за бранша, нужда от по-целенасочен подход за отделните държави и сектори, който да отговаря на техните специфики.

Комисар Войчеховски сподели, че той напълно споделя виждането, че трябва да се стигне до напълно изравняване на нивата на директните плащания, защото иначе се подкопава конкурентоспособността на фермерите. Той подчерта, че Комисията, в негово лице, е готова да работи за изравняване на плащанията, но това е политически въпрос, който може да се реши от Съвета, т.е. министрите.

По отношение на изразеното от асоциациите възмущение от пълната липса на диалог и консултации по време на изработването на Национални стратегически план по ОСП и сега, при процеса по преработването му, комисарят бе категоричен - българските власти имат правно задължение да включат бранша в този процес. Комисарят пое ангажимента да провери дали този правен ангажимент е бил изпълнен. Той прикани сектора да изпраща позицията си и пряко към Комисията. Ако София не чува, то Брюксел слуша добре.

IMG a3264a205324cdb43369449dd179ec1c V

Комисар Войчеховски бе категоричен, че по важност, земеделската политика се нарежда редом до енергийната и отбранителната политика, но бюджетът заделен за нея е в пъти по-малък. Това следва да се промени. Той благодари на евродепутат Алиева-Вели и на земеделците за важната информация и позиции, които те споделиха и пое ангажимент той и екипът му да се запознаят по-подробно, с поставените теми, да анализират исканията, да очертаят възможни действия и да потърсят българските власти за координирането им. 

Атидже Алиева-Вели апелира този диалог да продължи. Тя се ангажира, че ДПС ще продължи да работи за защитата на правата и интересите на земеделците - това е основополагащо за да запазим качествените и питателни български земеделски продукти.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност