Европарламент

Атидже Алиева-Вели организира първата по рода си среща в Брюксел на еврокомисар Януш Войчеховски и представители на земеделския бранш от България

Утре (9 юни) ще се проведе дългоочакваната от земеделците в България среща с комисар Януш Войчеховски, отговорен за ресор земеделие и развитие на селските райони. По покана на Атидже Алиева-Вели в срещата в Брюксел ще се включат представители на различни браншови организации от България, предимно от сектор животновъдство.

Това е първата по рода си среща между представители на български земеделски организации и европейски комисар по земеделие. Срещата ще се състои в сградата на Европейската комисия в Брюксел.

Целта е да се даде гласност на проблемите и трудностите, с които се сблъсква секторът и да постави браншът своите въпроси и искания пряко към Комисаря.

ДПС осъзнава огромната важност на сектор земеделие за България и в частност за гарантирането на продоволствената сигурност на страната, развитието на селските райони и създаването на заетост. Още преди месеци ДПС проведе редица срещи с бранша, запознавайки се с проблемите, с които се сблъскват фермерите, в резултата на КОВИД пандемията, войната в Украйна, безпрецедентно високите нива на горивата, торове, препарати за растителна защита, земеделска техника както и стремглаво покачващата се инфлация.

Фермерите изразиха сериозното си разочарование, че правителството не води диалог с тях. Земеделието беше забравено в предложения от правителството пакет от антикризисни мерки. Редица сектори са напълно изключени от подпомагането, по извънредните мерки, което нарушава сериозно тяхната конкурентоспособност, по отношение на колегите им от другите европейски държави и води до закриване на ферми.

ДПС, в лицето на г-жа Алиева-Вели, член на Европейския парламент, пое ангажимента да съдейства на земеделците, да получат отговорите на въпросите си пряко от комисар Войчеховски. Това се случи на среща с бранша, която тя организира в Европейския парламент в края на месец април.

ДПС за пореден път доказва, че е партия на действията, чийто глас се чува и цени в Брюксел. Ние искаме земеделския бранш пряко да участва във взимането на решенията, които ги засягат и да има възможността да представи, националните ни специфики, нужди и проблеми, пред компетентните Европейски органи“ - сподели Атидже Алиева-Вели. „Само чрез диалог и съвместна работа, можем да се уверим, че нуждите на нашите земеделски производители са чути и че са предприемат адекватни, своевременни и целенасочени мерки в подкрепа на сектора, както на европейско, така и на национално ниво“, заяви евродепутатът Вели.

Част от темите, които ще бъдат дискутирани са: високите цени на горива, техника и консумативи за земеделско производство; подпомагане на сектора и в частност на тези, които до сега бяха изключени от всякакви извънредни държавни помощи; изравняване на нивата на директните плащания между държавите; зелени мерки; важността от включването на всички заинтересовани страни в процеса на преработка на Националния стратегически план по ОСП и други.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност