Европарламент

Атидже Вели: Европа дава 500 млн. евро за пряка подкрепа на земеделците

Европейската Комисия обяви пакет от мерки за гарантиране на продоволсвената сигурност. Това съобщи евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Атидже Вели. Тя отговаря за Общата европейска селскостопанска политика. По-късно днес в пленарната зала на Европейския парламент ще бъде дебатирана и резолюция за гарантирането на продоволствената сигурност

Атидже Вели представи част от мерките, предложени от ЕК за подкрепа на земеделците в ЕС. Те предвиждат:

ПОДКРЕПА ЗА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ В ЕС

синя стрелка 11 500 милиона евро ще бъдат разпределени като национални средства за пряка подкрепа на земеделските производители, които са най-засегнати от по-високите разходи за суровини и затварянето на пазарите за износ. Страните от ЕС могат да допълнят тази подкрепа до 200% с национални средства.

синя стрелка 11 За да се справят с трудностите с паричните потоци, с които понастоящем се сблъскват земеделските производители, на страните от ЕС ще бъде разрешено да плащат предварително по-висок процент на авансови плащания по линия на директните плащания.

синя стрелка 11 Комисията ще въведе пазарни мерки за свинското месо, имайки предвид особено трудната ситуация, пред която е изправен секторът.

синя стрелка 11 Комисията предостави изключителна и временна дерогация, за да позволи производството на култури върху земя, оставена под угар в рамките на ЕС, като същевременно запази пълните размер на плащанията за екологизиране за земеделските производители.

синя стрелка 11 Комисията предложи нова, самостоятелна временна кризисна рамка, която ще обхваща също земеделските производители, производителите на торове и рибарския сектор.

ПОДКРЕПА ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ В ЕС

синя стрелка 11 Мерките за подобряване на предлагането на основни хранителни стоки ще помогнат за облекчаване на ценовия натиск.

синя стрелка 11 Държавите-членки могат също така да въведат намалени ставки на данъка върху добавената стойност и да насърчават икономическите оператори да ограничават цените на дребно.

синя стрелка 11 Държавите-членки могат да използват фондове на ЕС, като например Фонда за европейска помощ за най-нуждаещите се (FEAD), който подкрепя действията на страните от ЕС за предоставяне на храна и/или основна материална помощ на най-нуждаещите се.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност