Европарламент

Илхан Кючюк на срещата с либералните лидери: България има нужда от подкрепа, за да преодолее скептицизма към ваксинацията

Участие в срещата взеха френският президент Еманюел Макрон и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Съпредседателят на партия АЛДЕ Илхан Кючюк се срещна днес с либералните министър-председатели и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Събитието се проведе преди заседанието на Европейския съвет, на което ще бъдат разгледани рязкото повишение на цените на енергията, което засяга сериозно домакинствата и предприятията и епидемичната обстановка, както и положението с ваксините и усилията за координация и готовност в отговор на пандемията от COVID-19.

По време на срещата с либералните лидери Кючюк категорично постави въпроса за шокиращите нива на цените на електроенергията, което според него трябва да бъде най-важната тема на предстоящия Съвет.

„Както заявих и по време на дебатите в ЕП, високите цени на електроенергията в Европа са на ръба да се окажат пагубни за европейската икономика. Сега наше задължение е да защитим индустриите и особено потребителите преди зимния сезон.“, категоричен бе Кючюк по време на срещата.

 Евродепутатът призова за европейски подход за справяне с непосредственото въздействие на кризата. По думите му прилагането на общи мерки и въвеждането на реформа на енергийния пазар на ЕС, включително с колективен договор за цените на доставките на газ в бъдеще, би било най-правилното решение. Съпреседателят на АЛДЕ акцентира продължаващата тежка пандемия от COVID в някои държави-членки на ЕС като България с Румъния.

„Докато други страни от ЕС вече са изпълнили плановете си за ваксинация, някои държави се нуждаят от спешна подкрепа, заради високия скептицизъм към ваксините, а в случая с България, също и поради политическата криза.“, допълни Кючюк.

Освен съпредседателят на АЛДЕ Илхан Кючюк, участие в срещата на либералите взеха: френският президент Еманюел Макрон, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, новоизбраният председател на групата „Обнови Европа” Стефан Сежурне, вицепрезидентът на ЕК Вера Йоурова, изпълнителният вицепрезидент на ЕК Маргрете Вестагер, премиерите Марк Рюте, Ксавие Бетел, Андрей Бабиш, Александер Де Кро, Кая Каллас, Михаил Мартин, еврокомисарите Дидие Рейндерс, Тиери Бретон, Янеш Ленарчич и Кадри Симсън и други.

ИК 2

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност