Европарламент

Кючюк от Северна Македония: Възприемането на „Жан Моне“ като обща кауза ни дава историческа възможност за истински надпартиен диалог

Целта на мисията е от една страна, това да е подготовка за 4-ия пълноценен диалог на „Жан Моне“, а от друга, тя служи за оценка на напредъка в изпълнението на поетите ангажименти

Съпредседателят на партия АЛДЕ Илхан Кючюк проведе двудневно посещение в Северна Македония като част от мисията по диалога „Жан Моне“. Това е четвъртата по ред планирана мисия по Диалога за Мир и Демокрация и втори за екипа на евродепутатът от ДПС, председателят на Съвместната парламентарна делегация ЕС-Северна Македония  Андреас Шийдер и вице-председателят Марион Валсман.

Според Кючюк мисията е важна и носи много смисъл, именно защото посещението и участието в сесиите на Събранието на Република Северна Македония допринасят за акцентирането върху присъединяването към ЕС, а то трябва да е кауза на всеки един.

„Убеден съм, че и мисиите по диалога „Жан Моне“ допринесоха за изграждането на доверие сред политическите партии и засилиха демократичната култура и практики на всички нива в държавата. Обстановката, която се създаде заради пандемията обаче определено възпрепятства напредъка. Въпреки многократните ни онлайн срещи с председателя на Събранието на Северна Македония, Талат Джафери и постигнатите споразумения, и поетите ангажименти от страните,по време на третата мисия през 2020г., постигнатия напредък е сравнително малък.“, коментира Кючюк.

Тазгодишното посещение, което се проведе в рамките на два дни – 10-11 септември е първата физическа мисия на екипа по диалога „Жан Моне“ от началото на 2020 г. Целта на мисията е от една страна, това да е подготовка за 4-ия пълноценен диалог на „Жан Моне“, а от друга, тя служи за оценка на напредъка в изпълнението на поетите ангажименти и за даване на тласък на Събранието на Република Северна Македония да изпълни поетите ангажименти, защото продължаването на следващия етап на диалога, без изпълнение на предишния ангажимент би било безпредметно и неизбежно би довело до обезценяване на процеса за Мир и Демокрация „Жан Моне“ като такъв.

Диалогът „Жан Моне“ е инструмент на Европейския парламент, вдъхновен от работния метод на едноименния европейски дипломат, насочен към установяване на процес на надпартиен диалог и представлява цикъл от подготвителни консултации с участието на лидерите на парламентарно представените в страната партии.

20211109 Илхан Кючюк1

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност