Европарламент

Искра Михайлова с въпрос към кандидата за комисар на Франция

Публикувано: .

Изслушването на Тиери Бретон, предложен от Франция за кандидат за комисар по въпросите свързани с вътрешния пазар на мястото на Силви Гулар, която не получи одобрение от парламента преди месец, се проведе днес в Европейския парламент. 

В рамките на заседанието, евродепутатът от Движението за права и свободи/“Обнови Европа“  Искра Михайлова насочи вниманието на кандидат-комисаря към ползите за икономиката от модернизирането и развиването на конкурентоспособността на европейската индустрия. 

Като член на комисията по Промишленост, изследвания и енергетика и заместник-председател на група „Обнови Европа“, ръководещ тематична група по инвестиционна политика на групата, Михайлова постави въпрос, свързан с очакваните мерки за постигане на тласък към дигитална трансформация, профилирани центрове за иновации, автоматизация и цифрови умения във всички сектори на европейската индустрия, особено в тези, спрямо които модернизацията изостава - като строителния сектор. 

Българският евродепутат подчерта, че в портфолиото на г-н Бретон попада както цялостната дългосрочна стратегия за индустриалното бъдеще на Европа, така и изготвянето на стратегия за малки и средни предприятия. „За мен тези две инициативи вървят ръка за ръка: Европейска индустрия и малки и средни предприятия. Следователно, бихте ли могъл да ни разясните връзките между новата европейска индустриална стратегия и новата стратегия за МСП“, допълни Михайлова.

В своя отговор, г-н Бретон подчерта важността на строителния сектор, който генерира 9% от европейския брутен вътрешен продукт чрез 3 000 000 компании и 18 000 000 работни места и отбеляза, че модернизирането на сектора предстои с оглед въвеждането на 3Д-принитирани компоненти и използването на изкуствен интелект. Това налага подготовка и специализиране на бранша, което ще бъде подкрепено от финансиране за дигитални хъбове на ЕК. В допълнение, кандидатът за комисар изтъкна, че по отношение на МСП неговата визия се основава на намаляване на административните пречки, активна подкрепа в предоставянето на финансиране за МСП, подкрепа за адаптирането им към единния пазар, за развиването на умения и за постигане на устойчива икономика и назначаването на специален представител за МСП.

След изслушването, предстои ресорните комисии, които днес изслушват френския, унгарски и румънски кандидат да преценят качествата и отговорите на изслушаните кандидати за комисари и да ги одобрят или отхвърлят. При положително становище относно трите оставащи кандидата, по време на следващата пленарна сесия Европейският парламент ще гласува дали да одобри започването на мандата на новата Европейска комисия на Урсула фон дер Лайен.

20191114 IM 1

 

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност