Европарламент

Атидже Алиева - Вели с въпрос за мерки и целеви инвестиции по региони за преодоляване на недостига на работна ръка в сектора на строителството

Публикувано: .

Евродепутатът от Движението за права и свободи/ Група „Обнови Европа“ в Европейския парламент - Атидже Алиева - Вели взе участие в изслушване в рамките на Комисията по заетост и социални въпроси в ЕП на Валдис Домбровскис - настоящ заместник-председател на Европейската комисия, номиниран за нов мандат като заместник-председател с ресор „Икономика в интерес на хората“.

Задавайки въпрос на кандидата, Алиева-Вели изтъкна влиянието на строителния сектор върху икономическото, екологичното и социалното развитие на Съюза. Тя подчерта, че строителният сектор е един от двигателите на европейската икономика, но е изправен пред множество предизвикателства, свързани с конкурентоспособността, недостига на работна ръка, ефективността на ресурсите, производителността. В тази връзка тя попита дали кандидатът за заместник-председател на ЕК има вече разработен план и конкретни мерки за преодоляване на недостига на работна ръка, както и за целеви инвестиции, по региони, за създаване на високо-технологични обучителни центрове. В допълнение, тя попита по какъв начин ЕК ще насърчи и ангажира строителите за участие в обща европейска платформа за минимизиране на екологичния отпечатък по време и след строителния процес, и за повишаване на екологичните стандарти и въвеждането на ясни индикатори за качество на строителството в контекста на климатичните промени.

В отговор, кандидатът за заместник-председател на ЕК посочи, че действително заетостта в строителния сектор продължава да расте, и е от особено значение за някои държави, поради което е и един от секторите с най-висок процент мобилност на работещите и командироване на работници. Той добави, че важен елемент е недостигът на умения, поради което е необходимо да се положат усилия за осъвременяване на възможностите по Програмата за умения в Европа, Европейския социален фонд + и възможностите свързани със социалния диалог, за осъществяване на преход към повишаване на уменията, цифровизация и подобряване на екологичния отпечатък на сектора.

„Отговорът, който получих бе твърде общ, но и след изслушването, в последващ диалог с г-н Домбровскис ще продължа да настоявам за мерки, конкретна концепция и целеви средства по региони. В работата си ще поставя акцент също така върху другите значими за България сектори - като земеделие, транспорт, здравеопазване“, коментира българският евродепутат.

Проведеното в Комисията по заетост и социални въпроси  изслушване е част от процедурата по конституиране на кабинета на новата Европейска Комисия под ръководството на председателя Урсула фон дер Лайен. След предавателна оценка от Комисията по правни въпроси на ЕП, отговори на писмено подадени въпроси и изсулването с встъпителна реч, устни въпроси и отговори, предстои представителите на различните политически групи в Европейския парламент да оценят получените отговори и да подкрепят, или отхвърлят предложената от Латвия кандидатура на Домбровскис.

atidje alieva2

                                                                                

 

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност