Европарламент

Илхан Кючюк: Новият Инструмент за предприсъединителна помощ трябва да се извършва не само в съответствие с приоритетите на стратегията за Западните Балкани, но и с по-голяма гъвкавост и сътрудничество с Турция

Уважаеми колеги,

От 2007 г. Инструментът за предприсъединителна помощ (ИПП) е главният финансов инструмент, който подкрепя реформите в държавите кандидати и потенциалните такива, като например шестте държави от Западните Балкани и Турция.

Най-важната характеристика на сегашният ИПП II е неговия ключов фокус върху стратегическите документи на национално ниво, които представляват конкретни планове за всяка отделна страна за период от 7 години. В тази връзка, приветствам предложението на Комисията за създаване на ИПП III за периода 2021-2027 г.

Смятам, че през годините Инструмента за предприсъединителна помощ се доказа като много успешно и ефективно средство за взаимодействие между ЕС и държавите кандидати. Ето защо, напълно подкрепям основаването на ИПП III с акцент върху върховенството на закона, основните права и миграцията, правото на ЕС, социално-икономическото развитие, инвестициите за растеж и добросъседските отношения. Важно е да се отбележи, че създаването на ИПП III трябва да се извършва не само в съответствие с приоритетите на стратегията за Западните Балкани, но и с по-голяма гъвкавост и сътрудничество с Турция в контекста на възможното присъединяване на Турция към ЕС в бъдеще.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност