Европарламент

Неджми Али по време на дебатите „Турция”: Прекратяването на преговорния процес е неприемливо!

„Окончателният текст на доклада за Турция за 2018 г. не спомага за продължаването на конструктивния диалог между ЕС и този стратегически партньор. За нас прекратяването на преговорния процес е неприемливо”. Това обяви евродепутатът от Алианса на либералите и демократите за Европа Неджми Али. Той взе участие в дебатите по доклада за Турция в пленарно заседание на Европарламента в Страсбург, провели се на 12 март.

Неджми Али бе категоричен, че преди окончателното решение по него, трябва да се вземат предвид положителните промени, настъпили в Турция по отношение на преговорния процес.

„Анкара си е поставила за цел затваряне на мониторинговата процедура на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Групата за действия за реформи е обявила, че решително ще продължи своите усилия за хармонизиране със стандартите на ЕС, въпреки политическите пречки пред преговорите. Министерството на правосъдието е стартирало процедура по обновяването на Стратегията за промени в правосъдието съвместно със Съвета на Европа и ЕС”, посочи Неджми Али.

Той даде за пример и действията към подобряване защитата на човешките права и по-конкретно - готовността за актуализиране на Плана за действие за предотвратяване нарушаването на Европейската харта за човешките права.

„Дори формално предложение за спиране на преговорния процес би било възприето с негативизъм от турското гражданско общество, което беше заявено от тяхна страна по време на заседанието на Съвместния парламентарен комитет ЕС-Турция, провело се през декември 2018 г. в Анкара. В контекста на предстоящите избори в Европа и Турция, следва да бъдем много внимателни какви послания ще отправим към гласоподавателите”, завърши Али.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност