Европарламент

Илхан Кючюк: Предприсъединителният процес за Албания и Северна Македония трябва да започне през юни

Публикувано: .

Евродепутатът бе част от делегация на ЕП, която посети Тирана и Скопие

"Предприсъединителните преговори на Албания и Северна Македония за членство в ЕС трябва да започнат. Европейският парламент очаква позитивно решение за страните по време на заседанието на Съвета на ЕС през месец юни. Стартът на този процес не бива да бъде отлаган - европейската интеграция на двете държави е важна не просто за самите тях, а за бъдещето на Западните Балкани и цяла Европа".

Това коментира Илхан Кючюк, член на Европейския парламент от АЛДЕ/ДПС, след приключването на тридневно работно посещение в Албания и Северна Македония. Българският евродепутат бе част от делегация на Комисията по външни работи на Европейския парламент, чиято цел бе оценка на напредъка на двете държави по пътя към европейска интеграция.

В Албания делегацията проведе срещи с с министър-председателя Еди Рама, председателя на албанския парламент и граждански организации. "Албания е в криза - опозицията не влиза в парламента, а някои политически протести водят и до проява на насилие. Нашето послание към всички страни е да се върнат на масата на преговорите. Националното единство е по-важно от краткосрочния партиен интерес. Зрелостта на политическия елит е от съществено значение за бъдещето на страната", каза Кючюк.

Той добави още, че 93% от гражданите на Албания са за присъединяването на страната към ЕС.

"Политическият елит и европейските институции нямат право да ги разочароват. До вземането на решения на Съвета на ЕС остават по-малко от четири месеца, в които трябва да бъдат вложени всички политически и дипломатически усилия. Предприсъединителният период е най-добрият начин да бъде насърчено ускоряването и задълбочаването на провежданите реформи", смята Кючюк.

На 1 март делегацията посети Скопие, където евродепутатите се срещнаха с министър-председателя Зоран Заев и голяма част от министрите от неговия кабинет, неправителствени организации от различни сфери, с председателите на опозиционните партии и посланиците от държавите от ЕС.

"Постигнатите резултати са видими, оценяваме ги, но реформите трябва да се случват по-бързо и последователно, да бъдат по-осезаеми. И опозицията, и управляващите са обединени около членството на страната в НАТО и ЕС като приоритет. Основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ обеща да се върне на масата на преговорите в рамките на формата "Жан Моне" диалог. Важна тема бяха предстоящите президентски избори. За всички е важно да бъдат проведени честни и свободни избори. ЕС ще ги наблюдава отблизо. Като обобщение - очакваме старта на предприсъединителния период за Албания и Северна Македония", каза българският евродепутат.

IMG 5

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност