Европарламент

Среща на Неджми Али с посланика на Турция в Европейския съюз

Публикувано: .

На 30 януари 2019 г. в Европейския парламент в Брюксел  Неджми Али проведе среща с посланика на Турция в Европейския съюз  Мехмед Бозай.

След като предишният посланик  Фарук Каймакчъ бе назначен за заместник-министър на Външните работи по европейските въпроси на Република Турция, неотдавна Бозай зае неговата позиция в Брюксел.

Срещата се проведе по инициатива на турския посланик и беше основно с опознавателен характер. По време на разговора бяха дискутирани и въпроси във връзка с предстоящото разглеждане на второ четене в Комисията по външна политика на Европейския парламент (AFET) на Доклада за 2018 г. за напредъка на Турция. Акцентирано беше най-вече върху параграф 13 от визирания доклад, който предвижда формално прекратяване на преговорния процес между ЕС и Турция. Общо беше разбирането, че този текст е контрапродуктивен и единствено може да навреди на конструктивния диалог между двете страни.

Имайки предвид статута на Али и като член на Съвместния парламентарен комитет ЕС-Турция (JPC), беше обсъден и въпроса с предстоящото през месец февруари заседание на комитета, чиято дейност беше възстановена в началото на 2018 г.

Двамата участници в срещата се разделиха с пожелание за ползотворно сътрудничество в области от взаимен интерес както между ЕС и Турция, така и между нашата страна България и югоизточната ни съседка.   

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност