Европарламент

Неджми Али: Държавите-членки следва да създадат единна система за събиране на сравними данни за нередности

Публикувано: .

„Удовлетворени сме от факта, че през 2017 г. общият брой на докладваните на Европейската комисия нередности е с 21% по-малък от този през 2016 г. Стойността им в размер на приблизително 2.58 млрд. eвро е с 13% по-ниска от предходната година“, заяви евродепутатът Неджми Али по време на Пленарната сесия на Европейския парламент в Брюксел.

До късно снощи евродепутатите обсъдиха годишния доклад за 2017 година относно защитата на финансовите интереси на Европейския съюз: борба с измамите. Разискването се проведе в присъствието на комисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер. Българският представител Неджми Али взе участие в дебата в качеството си на докладчик от АЛДЕ.

„Въпреки положителните резултати обаче, не всички държави-членки са приели национални стратегии за борба с измамите и все още има различия между държавите в процеса на докладване. Държавите-членки следва да създадат единна система за събиране на сравними данни за нередности и случаи на измама, за да бъде стандартизиран процеса на докладване и да се гарантира качеството и сравнимостта на данните“, каза от трибуната Неджми Али.

Докладчикът от АЛДЕ приветства създаването на Европейска прокуратура, за финансирането на чиито дейности за първи път в бюджета на ЕС за 2019 г. са включени бюджетни кредити в размер на 4.9 милиона евро.

Българският евродепутат информира колегите си, че групата на АЛДЕ приветства и предложението на Комисията за регламент относно защитата на бюджета на Съюза в случай на широкоразпространени нарушения по отношение на върховенството на закона в държавите-членки, по което самият той също бе докладчик. „Очакваме обективни и систематични оценки, въз основа на набор от показатели и независими доклади”, подчерта той.

„Докладът включва и някои аспекти, свързани с обществените поръчки, като цифровизацията и превенцията на ранен етап от тръжната процедура, както и процедурите за внос, разходи, идентифицирани проблеми и необходимите за прилагане мерки, разследваща журналистика и транснационални измами.

В заключение, приветстваме предложението на Комисията за оправомощаване на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) да разследва казусите, свързани с данъка върху добавената стойност, и призоваваме Комисията да осигури съответното ниво на прозрачност на докладите и препоръките на OLAF“, каза още Неджми Али.

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност