Европарламент

Неджми Али: Механизмът за бежанците в Турция дава видими резултати, отчетливи в Европа

Публикувано: .

Наблюдава се намаляване на бежанските потоци, особено отчетливо в Югоизточна и Централна Европа, вследствие на първата фаза на работещия Механизъм за бежанците в Турция. Очаква се видимите резултати да продължат да бъдат наблюдавани и през втората му фаза.

Това обяви евродепутатът от групата на АЛДЕ Неджми Али по време на съвместен дебат на Комисията по бюджетен контрол, Комисията по Външни работи и Комисията по Развитие на Европейския парламент в Брюксел. В дискусията бе разгледан специалният доклад на Европейската сметна палата (ЕСП) относно „Механизмът за бежанците в Турция — ефикасна подкрепа, но са необходими подобрения за постигане на по-добро съотношение между качество и цена”.  Въпросният Механизъм е основен елемент от споразумението ЕС-Турция от март 2016 год., който играе незаменима роля в овладяването на бежанската криза, започнала в Европа през 2015.

„Имайки предвид, че не живеем в идеален свят, съществуват някои недостатъци в ефективността на постигането на заложените цели при координирането на финансовата подкрепа. От тази гледна точка, бих искал да поздравя ЕСП за подробния доклад, разкриващ недостатъците и показващ начините за тяхното преодоляване. Също така, приветстваме навременната реакцията на Европейската комисия (ЕК), която прие всичките препоръки на ЕСП”, посочи Неджми Али.

„Има ли готовност Европейската комисия за представянето на мерки, въведени с оглед поуките от вече проведените дейности, с цел подобряване на процеса на поставяне на приоритети за втората фаза на Механизма?

На второ място, как планирате да подобрите разпределението на средства, за да се гарантира, че финансирането съответства на потребностите във всяка една от приоритетните области на Механизма?”, попита г-н Али представителите на Европейската комисия.

Той подчерта и един много важен аргумент, който по думите му често бива пренебрегван - че средствата по Механизма за бежанците в Турция не са предназначени за правителството в Анкара. Те са разпределени по широк набор от проекти - над 70 на брой, и достигат директно до гражданското общество, работещо с търсещите убежище на терен, както и до самите бежанци индивидуално.

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност