Европарламент

ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА ОТПРАВИ ВЪПРОСИ КЪМ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ОТНОСНО ВИЗИТЕ ЗА САЩ

Евродепутатът Филиз Хюсменова постави въпроси относно обективността на критерия „не повече от 3% отказани визи”, използван от САЩ за гражданите на пет държави в ЕС – България, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша, които все още не могат да посещават страната без визи.  Хюсменова попита дали въобще Европейската комисия е поставяла този въпрос в рамките на комуникацията си със САЩ, като обърна внимание, че обективни критерии могат да бъдат данни за наличие на злоупотреби или миграционни нарушения.

Евродепутатът зададе въпросите по време на заседание на Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента, когато беше представено съобщение на Европейската Комисията относно актуалното състояние и възможни бъдещи действия по отношение на липсата на реципрочност в областта на визовата политика. Хюсменова се обърна към  Генералния директор на ЕК по въпросите на миграцията и вътрешните работи Параскеви Мишу, която представи шесто поред съобщение на Еврокомисията от април 2016 г. насам. Филиз Хюсменова се заинтересува и за възможността като първа стъпка, поне „ниско – рискови пътници” от България да пътуват по олекотен режим.

В отговора си Параскеви Мишу подчерта, че действително продължават да се търсят възможности и за предоставяне на олекотен режим, че Европейската комисия се опитва с всички възможни средства и начини да намери решение на проблема и се надава, че до края на годината ще са налице поне някои практически решения, поне за някои от държавите.

В свой коментар Хюсменова наблегна, че все се посочват „засилените контакти“ със САЩ, „ориентирания към резултати процес“ и дипломатическо сътрудничеството, но уви, осезаем напредък няма. Комисията все още не е изпълнила задължението си да предложи делегиран акт за временно суспендиране на безвизово пътуване на граждани на САЩ до всички европейски страни, докато не бъдат премахнати визите и за петте оставащи държави.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност