slogan21

Европарламент

ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА: СЪВЕТЪТ НЕОТЛОЖНО ДА ПРЕДПРИЕМЕ ДЕЙСТВИЯ ПО ПРИЕМАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ В ШЕНГЕН

Съветът да докаже, че правилата са еднакви за всички и неотложно да предприеме нужните действия по приемането на България и Румъния в Шенген по всички сухопътни, морски и въздушни граници, заяви в пленарната зала на Европарламента българският евродепутат Филиз Хюсменова. Поводът за изказването й, представящо позицията на АЛДЕ в Европейския парламент, беше обсъждането на резолюция относно пълното прилагане на разпоредбите на достиженията на правото от Шенген в България и Румъния.

Хюсменова отбеляза, че това съвсем не е първият път, в който Европейският парламент заема ясна и твърда позиция, че изпълнените критерии за членство в Шенгенското пространство трябва да доведат до приемането на България и Румъния в Шенген. Тя припомни, че двете страни изпълниха критериите за прием още през 2011г., а седем  години по-късно бездействието на Съвета налага въпроса да се разглежда отново.

„Аз съм убеден европеец, по-голямата част от българските и румънските граждани подкрепят ценностите и идеите на Съюза. Ние сме за стриктното прилагане на общото европейско право. Нарушаването му в продължение на толкова години, отваря големи въпроси за възможностите на ЕС за саморегулация и за неговата устойчивост.” – заяви Хюсменова и благодари на колегите си в Европарламента, които нито за момент не са се разколебали относно спазването на правилата. 

Според Хюсменова, към България и Румъния се прилага двоен стандарт, който е дискриминационен спрямо гражданите на двете страни, а крещящата несправедливост оставя у тях съмнения за върховенството на правото, за силата на евроинституциите, и руши доверието. У тях остава и горчиво усещане за вторично гражданство на Съюза, заключи евродепутатът.

Както и в други свои изказвания, тя подчерта, че ефективно осигуряване на гранична сигурност за целия Европейски съюз не може да бъде постигнато в пълнота без пълен достъп на България и Румъния до всички информационни системи и че предоставянето само на частичен достъп на двете страни, поради това, че не са членове на Шенген, води до уязвимост на граничните системи. 

Филиз Хюсменова обърна внимание върху разходите за европейската икономика, които вътрешните граници пораждат. Според нея, вносът и износът към и от двете страни са силно засегнати от времето за чакане на вътрешните гранично-пропускателни пунктове, отрицателно е въздействието върху транспортните операции от и до някои от най-големите морски пристанища в Южна Европа.  

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност