Европарламент

Илхан Кючюк: Защитата на околната среда е наша отговорност и ЕС трябва да води света към по-чисто и по-зелено бъдеще

Уважаеми колеги,

Този доклад е важна стъпка за предотвратяване на негативното и вредно въздействие на пластмасовите продукти върху околната среда. Изобретена в средата на 19-ти век, пластмасата се произвежда масово от началото на 50-те години с експоненциален ръст на производството през последните 15 години: над 8 милиарда тона за едва 65 години ни оставят над 6 милиарда тона отпадъци.

Това е тревожна статистика и е необходимо да вземем сериозни мерки с този проблем. Изхвърлянето на пластмасови продукти превръща нашите океани в един голям кош за отпадъци. Пластмасите отговарят за 85% от замърсяването на морската среда и ако не предприемем действия, до 2050 г. в океаните ще има повече пластмаса от риба.

Ето защо, напълно подкрепям предложението за въвеждане на нови правила относно използването на пластмаси и европейска стратегия за употребата на пластмаса в кръговата икономика. Призовавам Европейската комисия да подкрепи бизнеса и технологичните иновации, които имат за цел да заместят пластмасовата употреба на определени продукти. Защитата на околната среда е наша отговорност и ЕС трябва да води света към по-чисто и по-зелено бъдеще.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност