Европарламент

Неджми Али обяви позицията на АЛДЕ: Двойно повече средства за фонд „Вътрешна сигурност” в ЕС

Публикувано: .

Повече от два пъти да бъде увеличен финансовият пакет на фонд „Вътрешна сигурност” в Европейския съюз. Това бе изразената позиция на Алианса на либералите и демократите, които подкрепиха предложението на Европейската комисия. Тя бе представена от евродепутата Неджми Али по време на заседание на Бюджетната комисия в Брюксел.

Средствата за фонда ще залегнат в следващата Многогодишна финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027.

„Този фонд на Европейския съюз бе създаден, за да подпомага трансграничното сътрудничество и съвместните операции, да засилва обмена на информация, способностите за превенция и борба с организираната престъпност и киберпрестъпленията, както и за да се бори с тероризма и радикализацията.

Основното предизвикателство за следващата МФР ще бъде осигуряването на достатъчна гъвкавост и ефикасност на фонда за „Вътрешна сигурност“, както и максималното намаляване на административната тежест. Същевременно, АЛДЕ изразява несъгласие с това, че управлението на кризисни ситуации, превенцията, подготовката, устойчивостта и управлението на последствията не присъства сред целите на политиките на новия Фонд. Предлагаме корекции, тъй като говорим за основен компонент в гарантирането на вътрешната ни сигурност”, посочи българският евродепутат.

АЛДЕ подкрепя и премахването на лимита от 15% от общата сума в националните програми за финансиране закупуването на оборудване. Според позицията на АЛДЕ, също така е необходимо да се гарантира, че входящите и изходящите индикатори са пропорционални, съответстващи на ситуацията и не добавят административна тежест за бенефициентите и администрациите.

„Важно е да възстановим регламентиращото правило от последния програмен период, което даваше възможност на държава-членка да финансира техническа помощ по своя инициатива до 100% от бюджета на Съюза. Според новия Регламент за общите разпоредби административната тежест в това направление нараства и съответно при техническата помощ определено трябва да се запази нивото на финансиране”, допълни Неджми Али.

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност