57new

Европарламент

Мустафа Карадайъ: ГЕРБ не променя, а подменя. ГЕРБ въвежда двойните стандарти. ГЕРБ се опитва да легитимира популизма и ксенофобията, да ги направи част от държавната политика.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Една година на правителството е добър повод за оценка и основни изводи, както и за поглед напред. Обикновено първата година е показател за спазването на предизборните обещания и изпълнението на политическите програми, с които политическите субекти печелят изборите. Ако беше нормално, можехме да проследим изпълнението и да направим съответната равносметка. Но в случая ние имаме по-скоро правителство на обезсмисляне на предизборните обещания и такава равносметка е невъзможна.

От първия ден предупредихме основния политически субект ГЕРБ за грешната формула на управление. Мантрата „така пожела народът“ отдавна загуби смисъла си и повторението няма да върне значението й, тъй като изначално беше построена върху измамни тези.

Така имаме налице сбор от празни обещания и чист популизъм, съчетан с език на омразата и противопоставяне.

Предупрежденията ни от първия момент са към основния политически субект за тяхната отговорност за управлението на страната и положението на българските граждани. 

Нито една реформа не се случи (и няма идея да се случи) при такава нужда от реформиране във всички сектори – социалната сфера, здравеопазване, образование, наука, икономика и т.н...

Нито предизборните обещания се случват, нито необходимите реформи, нито подобряването на качеството на живот на българските граждани.

Като опозиция можехме да наблюдаваме и да правим оценки, но отговорността, която носим пред всички български граждани ни задължава да бъдем активни и да противодействаме на всяко бездействие, на всеки опит за подмяна на важните за българското общество теми, както и на всеки опит за дискредитиране на демокрацията и отклоняване от евроатлантическата ориентация на страната.

ГЕРБ не променя, а подменя. ГЕРБ въвежда двойните стандарти. ГЕРБ се опитва да легитимира популизма и ксенофобията, да ги направи част от държавната политика.

Тези характеристики се проектират най-силно в коалиционната им политика.

Само преди няколко дни в Прищина премиерът заяви, че „ЕС ще гледа на региона с различни очи, ако сами решаваме проблемите си.“ Докато ГЕРБ адвокатства на коалиционните си партньори, поставя под риск демокрацията и европейските ценности, както и позициите на лоялен партньор в евроатлантическите съюзи, в които членуваме. Тази позиция на премиера е препотвърдена и на срещата на председателя на Европейския съвет с лидерите на страните от Процеса „Бърдо-Бриони“ в Скопие. Министър-председателят призова хората, които живеят в региона, и техните лидери да не се подвеждат по популисти и националисти. Абсолютен двоен аршин! В Западните Балкани не може, в България може.

Ние казваме – никъде не може да има мир и просперитет, ако хората и техните лидери се подвеждат по популисти и националисти. И призоваваме и премиера, и ГЕРБ, и БСП, и всички националноотговорни партии да не се подвеждат от популизъм и национализъм.

Българският етнически модел е този, който в България гарантира мирния преход. Това е моделът, който можем да предложим на Балканите. А по оценката си за Балканите всички сме категорични – Без стабилни Балкани няма стабилност и сигурност в Европа.

Но тази теза изисква и адекватно поведение.

В Доклада на Държавния департамент за България за предходни години, както и в докладите на ОССЕ от наблюдения на избори, има предупреждения за език на омразата, за прояви на расистки и ксенофобски възгледи, сочат се и носителите им, но същите политици най-безотговорно бяха включени в управлението. Няма по-ясно предупреждение от това за използване на език на омразата, особено „по време на избори, като се е превърнало във всеобща форма на изразяване не само сред ксенофобски настроените политици, но и сред коментаторите в медиите и социалните мрежи“ – в Доклада на Държавния департамент за 2016 г. Затова и няма как докладът за 2017 г. да не съдържа съответните оценъчни моменти. Защото всяко предупреждение би трябвало да е повод да се търсят и  намират решения.

Независимо от всичко, ДПС като либерална партия в нито един момент не забрави своята отговорност за мира и бъдещето на страната и остава гарант за успешното реализиране на приоритетни за обществото и държавата въпроси.

Несъмнено, най-значимото политическо събитие в този период е Председателството на Съвета на Европейския съюз.

Съзнавайки, че това е шанс да сме проактивни за по-добра Европа, обединена, по-силна и по-сигурна, ДПС продължава активно да се включва в този процес, включително чрез всички либерални партии в Европейския съюз и извън него, така и чрез техните представители в ръководствата на държавите и европейските институции. 

Изминаха две трети от периода на председателството, но липсват очакваните реални резултати. Тук е мястото да подчертаем, че парламентарното измерение постигна един такъв резултат в сектор сигурност и отбрана. Но това не е достатъчно. Все още има време не просто организационно-технически страната ни да се справя с председателството, а да направи успешно председателството по същество. За да не се окаже, че то е било възможно не заради, а въпреки правителството.

Не само за европредседателството е относима тази констатация. Управляващите не могат да покажат реални резултати и управленска  визия, затова и традиционно използват антидемократични мерки, институционална конфронтация и личностни нападки.

Не сме привърженици на лозунга „Кой е виновен?“ и на позицията на безпомощни наблюдатели, защото сме стъпили на тезата „Какво да се направи, кога и как!“, изработваме политики, програми и стратегии, изграждаме капацитет. Наши съмишленици в този процес са и активните и свободни граждани, които имат знанията и волята да участват във формирането на управленски решения и при тяхното реализиране. Работим активно за нови модели, за утвърждаване на европейските ценности и за необратимост на демократичните процеси и евроатлантическата ориентация на страната ни.

ДПС използва всяка възможност, за да се реализират важните за страната приоритети.

Съвсем наскоро в България посрещнахме около 300 делегати – членове на 63 либерални партии, начело с президентите на АЛДЕ-партия и Либералния интернационал. На този висок форум европейското либерално семейство даде категоричната си подкрепа по най-важните теми за България и ДПС получи висока оценка за това, което прави за демокрацията и за България и Европа.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Усилията на която и да е отделна партия не са достатъчни без обединение на всички системни партии с обща цел – да превърнем региона в сигурна зона, свободна от националисти и популисти. За необратимост на демократичните процеси, за стабилност и сигурност, за икономически растеж, за гарантиране на човешкото достойнство, правата и свободите на европейските граждани.

Ние няма да пестим усилия за по-добра и просперираща, силна и обединена мирна Европа. За същото призоваваме всички националноотговорни партии и правителството на България.

Никога не е късно човек да се върне в Пътя!

 

Печат Е-мейл

footerimage21

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност