slogan21

Европарламент

ЕВРОДЕПУТАТЪТ ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА ПОСРЕЩА В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ УЧИТЕЛИ ПО МАЙЧИН ТУРСКИ ЕЗИК ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА

Евродепутатът Филиз Хюсменова посрещна в Европейския парламент 25 учители и образователни дейци по майчин турски език от цялата страна. От 20 до 22 март те са на посещение в столицата на Белгия - Брюксел. Ръководител на групата е Мукадес Налбант, бивш заместник - министър по образованието в периода 2005-2009 г.

Гостите проведоха с Хюсменова задълбочен разговор по наболелите проблеми на изучаването на майчин език в училищата и за пътищата за тяхното преодоляване. Зам.-председателят на ДПС Филиз Хюсменова изрази   безпокойството си от негативната тенденция за драстично намаляване на изучаващите  майчин турски език през последните 25 г., като през 1992-1993 г. турски език в страната са изучавали 114 000 деца, а днес броят на учениците, които учат турски език е 6000. Беше коментирана позицията на ДПС за създаване на реални условия за изучаване на майчин език, както и по-голямото желание за отбелязване на Международния ден на майчиния език и за провеждане на други събития, които популяризират майчиния език.

Групата се запозна с функционирането на Европейския парламент и с неговия актуален дневен ред. В програмата на посещението беше включена и презентация, която подробно представи комисиите, в които работят евродепутатите, политическите групи в Европарламента, процедурите за взимане на решения.

thumb DSC 0153 1024

thumb DSC 0187 1024

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност