Европарламент

Илхан Кючюк: Десет години, откакто Косово обяви независимост, не са много, но най-младата държава в Европа е пълна с енергия и потенциал

Публикувано: .

Евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк бе домакин на стратегическа конференция в Европейския парламент, посветена на десетгодишнината от обявяването на независимост на Косово. Специален гост на събитието бе заместник-министърът на външните работи на Косово Рейхан Вуничи,  която изнесе реч за постигнатото от страната през изминалите десет години и перспективите за евроатлантическа интеграция.

„Десет години, откакто Косово обяви независимост, не са много, но най-младата държава в Европа е пълна с енергия и потенциал. Въпреки скорошните успехи на международната сцена, страната остава неразпозната от някои страни, включително от 5 държави членки на ЕС. Но Косово има най-младото население в Европа – около половината от неговите граждани са на възраст под 25 години и това е истинско съкровище за Европа, която се характеризира със застаряващо и свиващо се население.“, заяви Илхан Кючюк в своето приветствено слово. Той завърши изказването си, припомняйки, че страната има проактивна и динамична външна политика, основана на визията за поддържане на добри отношения с всички съседи, и изложи тезата, че диалогът между Прищина и Белград е в интерес на двете страни и е гаранция за мир, благоденствие и стабилност не само за региона, но и за цяла Европа.

В речта си заместник-министърът на Косово г-жа Вуничи изложи тезата, че десетата годишнина от независимостта на Косово е моментът, в който страната трябва да погледне назад и да си даде сметка накъде иска да върви:

„Ние сме решени да се превърнем в утвърдена европейска държава. Косово вече се присъедини към някои европейски проекти като програма "Еразъм+", която предоставя на младото ни поколение нови възможности. Ние сме изключително доволни, че разширяването на Балканите е в европейския фокус, но се надяваме и на още по-конкретен език от европейските институции. Имаме болезнено минало, но трябва да работим заедно със Сърбия, за да можем да се присъединим към Европейския съюз".

Сред гостите на събитието бяха и членове на Европейския парламент, посланици и представители на Дипломатическия корпус, експерти и журналисти.

20180222 Kosovo event 2

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност