Европарламент

Евродепутатът Неджми Али: Как агенциите на ЕС биха отстранили грешките при обществените поръчки?

Публикувано: .

„Защо толкова много агенции допускат технически грешки, когато става дума за обществените поръчки? Как биха били отстранени по-сериозните от тях?”. Тези въпроси зададе евродепутатът от Алианса на либералите Неджми Али към изпълнителния директор на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), който през тази година е и координатор на Мрежата на агенциите.

Това се случи по време на заседание на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент в Брюксел, в което беше проведена дискусия по освобождаването от отговорност на агенциите на ЕС за 2016 г. Присъстваха представители на четири от тях: Европейския орган за безопасност на храните (EFSA); Службата по интелектуална собственост на ЕС (EUIPO); Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex); както и Европейската агенция по лекарствата (EMA). Евродепутатът Неджми Али бе в качеството си на докладчик от АЛДЕ.

Той благодари на Агенциите за изчерпателните отговори и посочи, че те са включили основните мениджърски принципи във всекидневните си дейности и в годишното планиране и контрол, което води до подобряване на изпълнението и отчетността. Същевременно агенциите продължават да повишават ефикасността на работата си чрез постепенното разширяване на прилагането на системите за споделени услуги и съвместни доставки. Повечето от агенциите се представят на добро ниво в сферата на превенция и управление на конфликтите на интереси, както и в прозрачността.

„Въпреки тези положителни констатации, има проблемни моменти, които трябва да бъдат изяснени”, посочи още Неджми Али.

„Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) бе изправена пред организационни предизвикателства през 2016, тъй като претърпя две големи промени от 2014 година насам, включително вътрешна реорганизация на високо и средно управленско ниво. Ако обобщим, реорганизацията не бе успешна по всички показатели. Успяхте ли да се справите с проблемите и какво конкретно извършихте за подобряване на ситуацията? Какво бихте направили различно, ако пак Ви се наложи да започнете организационни промени?”, попита Неджми Али.

Въпросите му към Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex бяха свързани с най-големия организационен и оперативен натиск от създаването ѝ, на който тази агенция беше подложена през 2016 г. Българският евродепутат се заинтересува от специфичните предизвикателства, с които се е сблъскала агенцията през годината по отношение на бежанската и миграционната криза и каква е визията за в бъдеще при подобни ситуации.

„Прехвърлянето на финансови средства за следващите години продължава да бъде проблем, засягащ 23 от агенциите. В тази връзка, агенциите ще успеят ли да разработят методика за отчитане на обосновани прехвърляния и ако да, как това конкретно би могло да бъде реализирано? Споделяте ли добрите практики в тази област?”, зададе въпрос Неджми Али към всички представени агенции по време на заседанието.

 

 

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност