Мустафа Карадайъ: България има нужда от възстановяване на диалога, демокрацията и държавността, а не от лозунги и месианство

България има нужда от възстановяване на диалога, демокрацията и държавността, а не от лозунги и месианство. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация при старта на новия пленарен сезон на 47-ото Народно събрание.

България се намира в безпрецедентна комбинация от кризи. Инфлацията с всеки изминал ден обеднява хората, а бизнесът изнемогва и все по-често се говори за фалити, каза председателят на ДПС. И заяви: „България има нужда в най-кратки срокове да си напише домашното по Плана за възстановяване и устойчивост, Оперативните програми, както и Държавния бюджет, съобразен с тях”.

Българските граждани очакват от нас решения, които да повлияят положително върху техните доходи, стандарт на живот и сигурност. Българските работодатели очакват да направим държавата и нейните институции техен партньор, категоричен бе Мустафа Карадайъ. Той припомни, че избирателите не дадоха власт на нито една партия, с което задължиха парламентарно представените партии да търсят максимално съгласие за начините за решаване на кризите – възстановяване на диалога!

Като старт и на 47-то НС и на новото правителство, видяхме обратното на „диалог“. Нищо ново под слънцето. Така започна и управлението на ГЕРБ – самодостатъчност, самонадеяност и самодейност в името на … същото, което се прокламира и днес, каза Карадайъ.

Ние от ДПС предложихме по мерките за справяне с Ковид-кризата да няма управляващи и опозиция. За сега няма и идея за това, но следващата вълна вече чука на вратата, заяви лидерът на ДПС. Ще дадем своя принос в подкрепа на благосъстоянието на гражданите, възстановяването на демокрацията и държавността, както и защитата на правата и свободите на всеки български гражданин, категоричен бе лидерът на Движението.

Ето декларацията на ДПС, представена в парламента от лидера на Движението Мустафа Карадайъ:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Честита нова година! Пожелавам на всички здраве, търпение и мъдрост!

Ние очаквахме да чуем приоритетите на мандатоносителя за тази сесия. Надявам се да чуем и други участници от мнозинството и управлението на страната.

Измина една година, която ще запомним с кризи и избори. Една година без действащо Народно събрание и правителство. За разлика от 45-то и 46-то НС, 47-то НС успя да излъчи редовно правителство. Сега предстои тежката отговорност – без отлагане да започнем да решаваме кризите. Избирателите не дадоха власт на нито една партия, с което задължиха парламентарно представените партии да търсят максимално съгласие за начините за решаване на кризите. С две думи – възстановяване на диалога! Като старт и на 47-то НС и на новото правителство, видяхме обратното на „диалог“. Нищо ново под слънцето. Така започна и управлението на ГЕРБ – самодостатъчност, самонадеяност и самодейност в името на … същото, което се прокламира и днес.

Уважаеми колеги народни представители,

Новите “тинк-танк” политически проекти, които се появиха в полето на политиката, за сметка на политическите партии, се внедриха като заявка за новите месии. С лозунги като промяна, справедливост, морал, върховенство на закона, борба с корупцията и т.н. Така се появи и ГЕРБ, със същите лозунги и месианство. Когато говорим за справедливост, морал и върховенство на закона, нека първо самите ние да спазваме Конституцията и законите на страната, включително и Правилника за организация и дейността на Народното събрание!

България се намира в безпрецедентна комбинация от кризи. Инфлацията с всеки изминал ден обеднява хората, а бизнесът изнемогва и все по-често се говори за фалити.

Избирателят ни възложи тежката задача да стабилизираме политическия процес и да започнем да намираме верни решения за излизане от кризите. Стабилизирането на политическия процес изисква осъзнато и практическо разделение на властите, възстановяване на парламентаризма, демокрацията и държавността. Решенията за излизане от кризите предполагат усилията на цялата нация и използването на всички ресурси и възможности.

Днес със съжаление констатираме, че България фатално закъснява със своя План за възстановяване и устойчивост, за Оперативните програми изобщо не се говори, а Държавният бюджет за 2022 г. се отлага във времето.

Ние от ДПС предложихме по мерките за справяне с Ковид-кризата да няма управляващи и опозиция. Засега няма и идея за това, но следващата вълна вече чука на вратата.

Уважаеми госпожи и господа,

България има нужда от възстановяване на диалога, демокрацията и държавността, т.е. нормалността в политиката.

България има нужда в най-кратки срокове да си напише домашното по Плана за възстановяване и устойчивост, Оперативните програми, както и Държавния бюджет, съобразен с тях.

Българските граждани очакват от нас решения, които да повлияят положително върху техните доходи, стандарт на живот и сигурност.

Българските работодатели очакват да направим държавата и нейните институции техен партньор.

Европейските и натовските партньори очакват да бъдем предвидим и лоялен съюзник.

ДПС ще даде своя принос за реализация на тези очаквания.

Ще дадем своя принос в подкрепа на благосъстоянието на гражданите, възстановяването на демокрацията и държавността, както и защитата на правата и свободите на всеки български гражданин.

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност