Мустафа Карадайъ: Избирателят на ДПС е много мъдър, ще направи правилния избор

Избирателят на ДПС е много мъдър, ще направи правилния избор и ще избере президент, който най-много се доближава до очертания в рамките на предизборната кампания на Движението профил. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в централата на партията след заседание на Централното оперативно бюро /ЦОБ/ на Движението.

Карадайъ припомни профила на президентската институция, очертан от ДПС по време на предизборната кампания - да е обединител на нацията и на всички български граждани, независимо къде се намират те, да бъде стожер на Конституцията на Р България, законността и върховенството на правото, да бъде полето за съгласие и по време на кризи и в нормално време, да бъде лице на държавността и лице на държавата пред света, да бъде глас на национално обединяващите каузи.

Карадайъ благодари, от името на Централното оперативно бюро и на ръководството на партията на всички български граждани, които гласуваха на изборите. "Ние отчетохме рекордно ниската избирателна активност, но и добрите резултати, които ДПС получи. Благодаря на българските граждани, които гласуваха за ДПС и в България, и в чужбина на президентските и парламентарните избори. Въпросът е какво правим на втори тур. Според оценката на ЦОБ тези избори са изключително важни, защото правим избори на една важна институция в държавата, която има много важна роля в държавността и в системата на страната”, каза Карадайъ.

Председателят на ДПС постави и няколко важни въпроса към ЦИК и обявените изборни резултати за президент и вицепрезидент. „Като погледнем сайта на ЦИК, виждаме, че има секции, в които контролите не се засичат при действителните гласове. Въпросът с контролите седи по следния начин - аз съм участвал в работата на ЦИК и мисля, че познавам изборния процес доста добре. Вътре в страната РИК при приемането на документите от СИК имат ангажимента да следят тези контроли и където има нужда, се нанасят корекции от членовете на СИК. Докато за секциите от чужбина тази роля се изпълнява от ЦИК. Успял съм да проверя няколко секции и съм констатирал две секции, в които има разминаване.”, каза Карадайъ.

Първият въпрос е, по колко часа са чакали СИК в чужбина, докато си предадат протоколите в ЦИК, защото ЦИК се явява приемаща на тези документи, а ролята по приемането е контролите да се засичат. Ние днес виждаме в сайта на ЦИК незасичане на контролите, за действителните гласове говоря, посочи лидерът на ДПС.

Вторият въпрос е как са приели тези протоколи без да се засичат контролите. Въпросът не е в самите изборни резултати, 2, 3 или пет секции няма да повлияят върху резултата. Ние приемаме резултатите, както са обявени. Но ние питаме колко са протоколите с такъв род пропуски и как ги е приела ЦИК, защото това е нейната роля, да следи за контролите при приемане от чужбина. Би трябвало ЦИК да излезе и да обясни на тези над 2000 български граждани, които засега сме засекли, ще направим и на всички останали секции, но как ще обяснят на тези граждани, които са гласували и накрая ЦИК не си е свършила работата, за да може техният глас да бъде отразен в окончателния резултат. „Друг е въпросът, че в една от комисиите първоначалните данни са приети, но самата комисия установява, че в черновата са описани правилно данните, но в беловата има грешка. На място коригират резултатите, пращат ги в ЦИК, но корекцията не отразена, запита Карадайъ.

В края на брифинга Карадайъ заяви, че най-важното е да има единство на нацията, защото няма просперитет в общество, което е разединено. „В момента живеем в множество кризи - ковид, здравна, социална, икономическа, инфлацията я виждаме какви размери има. Но имаме криза на демокрацията, на държавността т.е. и политическа криза имаме. За да можем да преодолеем всичките тези кризи, първо е нужно единство на нацията”, обяви Карадайъ и допълни, че ни е нужно единство на нацията, възстановяване на демокрацията без реваншизъм и възстановяване на държавността.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност