Декларация на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ от името на ПГ на ДПС

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

В историческата памет на човечеството има много дати и събития, свързани с кръвопролития, отнемане на живота на милиони души, издевателства и унижаване на човешкото достойнство. Всички ние дължим състрадание и съчувствие към жертвите във всеки един момент като хора, но в същото време ясно трябва да се разграничаваме като политици от избирателен подход към историческите събития, както и от теми, които могат да прокарват нови разделителни линии и да противопоставят групи, народи и държави. Трябва да проявяваме политическа мъдрост и отговорност, за да не се стига до експлоатация на една историческа тема с цел обслужване на политиката на разделението и противопоставянето.

Призовавам всеки един от вас да положим усилие политическата мъдрост и отговорност да надделеят. Народното събрание да изрази своята съпричастност, състрадание, съчувствие, почит и преклонение пред паметта на всички жертви на трагичните събития от историята на човечеството. Без да се прави разлика между етнос, народност, раса, вяра, пол, занятие.

Днес у нас странства популизмът и нормално се приема всяка форма на омраза, разделение и противопоставяне. Зародишът на тези явления трябва да търсим в 12-те години назад, когато се даде тласък на омразата и противопоставянето се превърна в официална държавна политика. Изостави се негласното обществено споразумение за мирен преход и отчитане на Българския етнически модел. Отрече се т. нар.  "възродителен процес", за да се стигне до отсъствие на представители на жертвите на този процес в Комисията по правата на човека в предишното Народно събрание. Сам по себе си този факт е достатъчен за определяне на нивото на демокрация и степен на защита на правата и свободите днес у нас. Факт е, че днес имаме и тежка криза на толерантността, демокрацията се нуждае от защита, а държавността – от рестарт. Историческото време изисква мъдра позиция и политическа отговорност пред бъдещите поколения. Историята ни дава уроците, нека се поучаваме от тях, без да използваме историческите разломи като политически аргументи.

Ние от ДПС сме последователни. Нашата позиция и нашите политики са с хоризонт далеч в бъдещето. С научени уроци от историята, с отговорна позиция пред родината, със съзнанието, че и от нас зависи какво бъдеще ще завещаем на нашите деца и каква ще е България напред във времето.

 УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Днес повече отвсякога ние се нуждаем от консенсус. И ако всички искаме действително консенсус, когато искаме да почитаме определени исторически факти, трябва да гледаме настоящето и бъдещето на страната ни и да си даваме сметка в географски и геополитически аспект. Нека избягваме популизма и противопоставянето и да се придържаме към националноотговорното поведение, да пазим суверенитета на държавата си, да работим за достойно място в НАТО и Европейския съюз и да бъдем добри съседи с всички държави.

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ!

Историята познава много болезнени моменти. И днес също става въпрос за един такъв момент. Но това, което се случва тук, е политическа употреба на един исторически момент. Такива теми трябва да се оставят на историците. Политиците трябва да търсим начини за смирение и диалог, за обединение пред човешката болка, а не като повод за разделение. В конкретния случай употребата на такива теми за политически цели осквернява паметта на жертвите. Целта на подобни актове е разединение, противопоставяне и е само белег, че уроците от миналото остават ненаучени.

Всичко, което противопоставя и разделя, прави труден общия път към консенсус и помирение. Отново призоваваме за отговорна позиция и нека политическата мъдрост да надделее.

 

Печат

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност