slogan21

Мустафа Карадайъ: Време е за решителни промени! Нека ги направим!

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ, ГОСПОЖО ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД,

УВАЖАЕМИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ПРЕЗИДЕНТИ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ОМБУДСМАН,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦИК,

ВАШИ СВЕТЕЙШЕСТВА – РЪКОВОДИТЕЛИ НА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА В БЪЛГАРИЯ,

ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,

УВАЖАЕМИ ГОСТИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Първо искам да честитя от името на ДПС светлия месец Рамазан на всички мюсюлмани и да пожелая здраве, мир и благоденствие. Искам да изразя увереността, че истинската, чистата вяра може да е в основата на мира и чрез смирение, помирение и добротворство да води до благоденствие. Ние вярваме, че религията може да бъде обединител и миротворец. Вярваме, че поддръжниците на тази теза се множат и стават все повече и повече. Това са гласовете на изповядващите човеколюбие и милосърдие, борещи се за мира и човешките права и свободи, загрижени за бъдещето на човечеството и на Земята.

Днес е началото на 45-ото Народно събрание. Изборите отминаха, сега предстои трудното.

Изборният резултат поставя пред всички нас големи изпитания.

Ние вече казахме, че разчитаме вота на българските избиратели като ясно изразено желание за промяна.

Промяна, с която  да спрем омразата, разделението, противопоставянето, арогантността и агресията!

Промяна, с която да възстановим политическата нормалност чрез диалог между политическите партии!

Промяна, с която да направим Рестарт на държавността!

Едновременно с това обаче българските граждани не дадоха мандат за съставяне на правителство на новите три партии в 45-ото НС. Те имат 92 мандата общо. Някои разчитат този резултат като воля на избирателите за нови избори. Може! Виждаме, че сме по-близо до тази перспектива и в тази връзка ние от ДПС категорично сме готови за избори веднага.

От гледна точка на държавата обаче нещата не стоят точно така. България се намира в безпрецедентна комбинация от няколко кризи – пандемична, икономическа, социална, институционална. Ако си позволим да прибавим към тях и политическа, ще сбъркаме сериозно.

Ние смятаме, че сега е моментът да започне възстановяването на нормалността в българската политика. Години наред фактически липсва нормален диалог между политическите субекти. След 2017 година това се пренесе и върху държавните институции – Президент-Изпълнителна власт-Парламент не функционират съобразно Конституцията на Република България. Нарушени са диалогът, координацията и контролът между властите. От това идва ниското доверие на българските граждани в институциите и това явление ние от ДПС определяме като институционална криза, която рефлектира пряко върху функционирането на държавата и демокрацията. Ето защо на отминалите избори нашият слоган беше „Рестарт на държавността“. Ние смятаме, че макар и трудно, този процес на възстановяване на държавността може да започне още от 45-ото НС. С възстановяване на диалога между политическите субекти ще започне нормализирането на политиката и връщането на доверието на българските граждани в политическите процеси. Сега е времето да върнем властта в Българския парламент – както повелява Конституцията.

ДПС от 4 години призовава основните политически сили да работят за развитие на страната. Един опит за съставяне на кабинет в рамките на този парламент може да постави началото на процеса на нормализация в политиката и изготвяне на план за  излизане на страната от кризите.

ДПС би подкрепило Правителство на трите нови политически сили в 45 НС със следните приоритети:

  1. План за излизане от пандемичната криза - Ковид 19, включващ:

– Нова ускорена ваксинационна програма;

– По-ефективни икономически и социални мерки за защита на населението и бизнеса.

  1. Изготвяне и приемане на Програмата за възстановяване и устойчивост.

         Смятаме, че досегашните варианти на този План не отговарят на интересите на страната.

  1. Да започнат разговори за приемане с консенсус на Програмата за ускорено икономическо развитие на страната.
  2. Достойно членство в Евроатлантическите структури.

            УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

            УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

            УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ!

            Изборите показаха, че е необходимо ново начало, нов модел на управление, нов модел на отношение, нов подход към решаване на проблемите. Парламентът е длъжен да отговори на това изискване на суверена!

В този възможно най-пъстър парламент, създаващ условия на невъзможност за формиране на управленски партийни коалиции, избирателите искат да се изпълни девизът „Съединението прави силата”. Единственият модел, по който това може да стане, е като се набележат основните приоритети, пред които е изправена държавата, политическите сили да дискутират и постигнат единомислие за начина, средствата и сроковете за тяхното решение.  

Това не предполага нито дву-, нито три-, нито петчленна партийна коалиция. Това предполага много по-широко съгласие, много по-пластично управленско решение, което автоматически изключва чисто партийни кабинети, оглавявани от партиен лидер или друга изявена партийна фигура. Така ние разчитаме замисъла на суверена, материализиран в такъв състав на 45-ото НС.

         Категорично заявяваме, че ние плътно ще следваме замисъла на суверена и точно поради това няма да гласуваме за правителство на някоя партия или коалиция от партии, ако преди това не е ясно документирано, че тази власт има ясна програма, с точно указани цели, средства и срокове за тяхната реализация.

         Нека да извлечем всички възможни ползи от тази конфигурация в Народното събрание. Време е за решителни промени. Нека ги направим. Нека заедно да си зададем въпроса “Каква България искаме?”. И да намерим най-прекия път до целта. Заедността е заложена в изборните резултати и е общият ни залог за успех!

         Успехът започва с това днес да кажем ясно: Няма да позволим да продължава да се руши демокрацията и парламентаризмът. Призоваваме от днес да започнем възстановяването на демокрацията и нормалността в политиката!

Да си пожелаем успех на всички за постигането на тази голяма цел!

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност