Декларация на Мустафа Карадайъ от името на ПГ на ДПС

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Само преди ден отбелязахме Националния празник на България, 143 години Свобода. В тази връзка искам да отбележа нашата увереност, че развитието на демокрацията, гарантираното изпълнение на конституционно закрепените права на българските граждани и просперитетът на страната ни зависи до голяма степен от активното участие на свободните граждани в обществения и политическия живот. Ние вярваме в това и залагаме на това в нашата програма.

Тази теза ще бъде и в основата на нашата предизборна кампания. Ще заложим отново и на тезата за обединителния патриотизъм и ще предложим програма за ускорено икономическо развитие на страната.

Нашите послания са плод на сериозен геополитически анализ и целят рестарт на държавата. Никога след 1989 г. не е било толкова важно кои политически сили ще управляват държавата и ще определят бъдещето ни. Предстоящите избори са много важни и изискват сериозното отношение на всеки български избирател. Защото е много важно какъв модел ще избере Негово Величество Избирателят.

Изборите трябва да сложат край на разделението и противопоставянето в българското общество, което е вредно и води до разпад на държавността и разруха на ценностите. Трябва да възстановим и да укрепим демократичните устои на държавата, на доверието в институциите и на държавността като цяло.

От 10 години няма проведени реформи, икономиката е на батерии, най-големите инвеститори се оказват българските имигранти, държавата е в хаос и единичните решения на достигналите краен предел проблеми създават впечатление за политика и управление на оцеляването. 10 години са твърде дълъг период, в който държавата загуби прекалено много и сега трябва да навакса. 

След 10-годишното управление на ГЕРБ кризите се задълбочават, държавността е в разпад, демокрацията е в упадък, икономиката е в колапс, доверието в бизнес климата тотално е разрушено, напрежението в обществото расте. Ковид – кризата направи видимо истинското положение на нещата, особено нереформираната здравна система. Безразборното предизборно харчене и държавният бюджет за годината за обслужване на предизборни цели няма как да скрие истинското положение на нещата. 

Както по-голямата част от законодателството през последните 10 години, и изборните правила, приети отново необмислено, набързо, в нарушение на добрите европейски практики, създадоха условия изборният процес не просто да се затрудни и да се увеличат възможностите за грешки и злоупотреби, те минираха изборите и създадоха условия за политическа нестабилност след изборите. 

В този момент е от изключително важно значение фактът, че органът за управление на изборите в България е с незаконен състав. Благодарение на арогантността на ГЕРБ и тоталното отричане на върховенството на закона, Народното събрание като орган по избора на заместник-председател на ЦИК не се произнесе по въпроса за несъвместимостта, дори и след сезиране. Това е недопустимо и е немислимо в една демократична и правова държава. Но не и за  г-жа Караянчева и ГЕРБ, за които Конституцията и законите нямат никакво значение. Както обичат да казват „който не харесва това, да оди пеша“… 

В една демократична държава спазването на правилата може да гарантира правата и свободите на българските граждани, да създаде условия за достоен живот за всеки български гражданин.

Ако искаме достоен живот, да избираме програми и да не позволим на страха, на разделението и противопоставянето да надделеят. 

Нека на предстоящите избори партиите да представят своите приоритети, своите програми и цели, за да може българските избиратели да направят своя информиран избор.

Нашата програма е за ускорено икономическо развитие на страната.

Нашите приоритети са приоритети и на Европа. Ние активно работим за включването на свободните и активни граждани във формирането на политическите решения и в контрола върху тяхното изпълнение.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Ние от ДПС апелираме към всички системни политически сили заедно да настояваме за свободни, честни и демократични избори. Нека изпълнителната власт и държавните органи не се намесват в изборния процес и не използват средства от държавния бюджет. Да спре предизборната кампания от джипката. Призоваваме Централната избирателна комисия и всички избирателни комисии да спазват закона и с актовете си да гарантират законността на изборите.

Нека всички да бъдем съпричастни към избора на модел за бъдещето на България.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност