slogan21

Декларация на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на последната 11-а сесия на 44-то НС

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Днес започва последната сесия на 44-ото Народно събрание. С тази сесия ще затворим страницата на един доста противоречив и разнопосочен период от нашата най-нова история, период на безпомощно лутане, самонадеяно и безотговорно поведение, управление без реформи, с доста пиар и самохвалство.

Когато дойде на власт, ГЕРБ наследи 8 милиарда лева фискален резерв. В края на първия си мандат ГЕРБ натрупа 8 милиарда дълг. След още два мандата кризите се задълбочават, междуинституционалната война разрушава държавността, демокрацията е в упадък, икономиката е в колапс, доверието в бизнес климата тотално е разрушено, напрежението в обществото расте, разделението се задълбочава. И като включим и Ковид-кризата, трябва да подчертаем, че тя направи по-видимо истинското положение на нещата, особено нереформираната здравна система. Последната изминала година ще се запомни и с безразборното харчене и приет със закон държавен бюджет за предизборни цели. В по-голямата си част законодателството през последните години е част от общия хаос и допълнително компрометира демокрацията и правовата държава, доразрушава доверието на гражданите в институциите и в органите на власт. С необмислени, често противоречиви и спорни идеи, свързани с тясно партийни интереси. Достатъчно е да споменем поправките в Изборния кодекс, които много ясно илюстрират това. С приетите изменения в закона управляващите създадоха условия изборният процес не просто да се затрудни и да се увеличат възможностите за грешки и злоупотреби, те минираха изборите и създадоха условия за политическа нестабилност след изборите, включително за парламентарна криза. Типично за управлението на ГЕРБ, проблемите не само не се решават, напротив, създават се нови проблеми, независимо че решенията на проблемите са ясни и известни.

Подходът с изпълнението на бюджета за миналата година и държавния бюджет за тази година на принципа „да дадем на всички, за да са доволни“ цели предварително гарантирана служебна победа на управляващите. Но същите може да останат доста изненадани от изборните резултати и от оценката на избирателите, които много добре осъзнават дълбоката разлика между медийно афишираните успехи и реалността, защото всеки ден са поставени в ситуация на гърба си да изпитат така прехвалените постижения на ГЕРБ и трудно да осигуряват достоен живот за себе си, за своите деца и родители.

Предстоят може би най-важните избори след 1989 година насам. Защото от тези избори ще зависи дали и за колко време ще се справим с кризата, създадена от ГЕРБ, а ако ползваме терминологията на Ковид-кризата, как и за колко време ще се справим с вируса ГЕРБ, който унищожава демокрацията и свободата в България.

Ако искаме достоен живот, ще избираме програми и няма да позволим на страха, омразата и противопоставянето да блокират здравия разум, ще загърбим стереотипите и предразсъдъците, които пречат на обективността. В противен случай отново ще се даде власт на хора, които могат само да разделят и всяват омраза, да подклаждат отчуждение и да провокират напрежение, да създават кризи и да бягат от отговорност. Докато резултатите от подобни управленски модели станат апокалиптични, спасението след което е доста трудно и дълго.

Разделеното общество не може да има успех, напрежението, омразата и агресията не могат да ни изведат от кризите, да решават проблемите ни. Избирателите са тези, които ще кажат колко бързо страната ни ще успее да навакса изгубеното време и да започне икономически възход. След изборите новите управляващи ще имат много трудна задача – от една страна, трябва да се намери изцеление от коронавируса, а от друга страна – изцеление на обществото и неговото обединение. За заедност, за свобода и справедливост! Заедност за едно по-добро бъдеще на нашите деца в нашата родина. Заедност, която стъпва на конституционния принцип за равенство на всички хора, на всички български граждани, независимо от произход, етнос, пол, религия, социално положение и т.н. За толерантност и уважение към различието, за приемане на истината, че в многообразието е заключен потенциалът за развитие и нови възможности. Както се прокламира във Всеобщата декларация за правата на човека – „признаването на достойнството, присъщо на всички членове на човешкия род, на техните равни и неотменими права представлява основа на свободата, справедливостта и мира в света“. За да не се повторят „варварските деяния, които потресоха съвестта на човечеството“ (Всеобщата декларация за правата на човека). За да покажем, че можем да се поучим от грешките на миналото и от уроците на историята.

ДПС ще продължава отговорно да изпълнява своята мисия за гарантиране правата и свободите на човека, териториалната цялост на държавата и нейния суверенитет, необратимост на Демокрацията, за развита икономика. ДПС отговорно ще представи своята програма пред своите избиратели и всички български граждани – програма за ускорено догонващо икономическо развитие на страната. ДПС ще продължава да работи за приоритетите: чист въздух, чиста вода, чисти храни, чиста енергия; високи технологии; водородна икономика; включване на свободните и активни граждани във формирането на политическите решения и в контрола върху тяхното изпълнение. ДПС ще участва активно за реализиране на Зеления пакт на Европейския съюз.

Независимо от предизборния период, правителството трябва да изготви план за справяне със здравно-социално-икономическата криза в условията на Ковид-19, както и програма за ефективно оползотворяване на средствата от ЕС за Ковид-19, включително ясна програма за ефективна реализация на средствата за България от Многогодишната финансова рамка за следващия оперативен период, основана на база Зеления пакт и дигиталната трансформация. 

От правителството се изисква и да организира честни и свободни избори.

Участниците в изборите да не забравят, че от езика на предизборната кампания зависи така нужният диалог след изборите. А именно диалогът е необходимото условие за политическа стабилност след изборите.

В противен случай ще сме свидетели на популистко-патриотарска реторика с основна характеристика реч на омразата, която ще продължава да разделя, да отчуждава, да създава напрежение, да подкопава демокрацията и да ерозира държавността. 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Кризата – здравна, социална, икономическа, политическа и институционална, изисква спешни мерки и действия. 

Увеличаващото се недоверие в изборния процес налага отговорно поведение в името на мира и демокрацията.

Ние от ДПС апелираме към всички избиратели, цялото гражданско общество и към всички политически сили да бъдат съпричастни към избора на модел за бъдещето на България.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност