Събития

Мустафа Карадайъ: Парадокс е докато ЕС прави стратегия за Зеления пакт, в Народното събрание да обсъждаме вот на недоверие срещу правителството за провал в сектора "Околна среда"

Парадокс е докато ЕС прави стратегия за зеления пакт, в Народното събрание да обсъждаме вот на недоверие срещу правителството за провал в сектора "Околна среда". Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в НС след срещата с председателя на парламентарната група на "Обнови Европа" в Европейския парламент Дачиан Чолош.

"За нас е изключителна чест днес да посрещнем в българското Народно събрание Дачиан Чолош, председател на третата по големина парламентарна група - "Обнови Европа". Той е приятел на България и познава добре проблемите на България“, заяви Карадайъ.

Лидерът на ДПС обяви, че по време на срещата освен за основните теми, които предстоят като приоритети пред групата "Обнови Европа" и пред ЕС, са обърнали внимание и на програмата за ускорено и догонващо икономическо развитие на ДПС и на приоритети, които от две години и половина повтаря ДПС за чиста здравословна среда за живот, с приоритети чисти храни, чист въздух, чиста вода, чиста зелена енергия, високи технологии и включване на свободните и активни граждани във формирането на решенията и контрола на тяхното изпълнение.

„Естествено специално внимание заделихме и на зеления пакт на ЕС. ЕК прие като стратегия зеления пакт. ЕП прие резолюция и направи план съвсем скоро още март месец да предложи пакет от закони във връзка със зеления пакт. Обаче днес имаме един парадокс в българското народно събрание. Когато ЕС прави стратегия във връзка със зеления пакт, в българското Народно събрание като България е член на ЕС, има вот на недоверие към правителството за провал в сектора "Околна среда", каза още Карадайъ.

Това можем да го оценим по следния начин: това е резултат от 10-годишната управленска немощ на ГЕРБ и липсата на реформи в сектора, добави той. „Проблеми има не само в този сектор, а във всички, където липсват реформи. За последните две години и половина ГЕРБ избраха вместо нужните и необходимите реформи за България, популистко националистическо управление на страната. Според ДПС зеленият пакт е една огромна възможност и за хората, и за бизнеса, и за държавата. Ние бихме искали да има общо съгласие в постигането на тази голяма цел за нас. България няма време за губене, допълни още лидерът.

Дачиан Чолош също взе думата по време на брифинга. Той отбеляза, че дневният ред на парламентарната група на „Обнови Европа“ е насочен към модернизирането на Европа и към това гражданите да бъдат по-близо до Европа.

„Дойдох в България, за да продължа моите директни контакти с ДПС. ДПС е част от нашата парламентарна политическа група. Искам да подчертая, че евродепутатите от ДПС са изключително активни в парламентарната ни група и в парламента като цяло. Отбелязвам факта, че един от заместник-председателите на ПГ е български колега. Българските депутати са много активни по съществените въпроси в дневния ред като общата селскостопанска политика, кохезионната политика, бюджета, но и външните отношения особено със съседните страни", уточни още Чолош.

Дачиан Чолош е на двудневно посещение в България по покана на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. На срещата в НС присъстваха още зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Филиз Хюсменова, зам.-председателите на ПГ на ДПС Йордан Цонев, Хамид Хамид и Халил Летифов, евродепутатът и зам.-председател на парламентарната група на „Обнови Европа“ Искра Михайлова и евродепутатите Илхан Кючюк и Атидже Алиева-Вели. 

B55P5019

B55P5255

B55P5230

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност