Събития

Мустафа Карадайъ пред конгреса на Либералната младеж (IFLRY): Време е за демокрацията на дебата, с участието на активните и свободни граждани!

 

Пожелавам ви младежки, но и мъдри решения, в защита на свободата, демокрацията и плурализма. Така се обърна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ към младите либерали от целия свят. Лидерът на ДПС откри 45-ия конгрес на Международната федерация на либералната младеж (IFLRY) в София, на който домакин е Младежко ДПС.

Председателят на ДПС констатира проблемите, пред които е изправена демокрацията днес - криза на традиционните идеологически субекти, отказ на гражданите от активни избори, политически екстремизъм и популизъм, намаляващо доверие на гражданите в институциите. Всяка радикална критика на съвременния капитализъм се счита за популизъм. И е популизъм, защото създава нереалистични очаквания, които не могат да се изпълнят. Популизмът е понятие, което обхваща най-различни явления. Има различни характеристики. Популизмът води до уеднаквяване. Популизмът винаги е насочен срещу плурализма, заяви той.

„Популизмът не иска да има консенсус или да се започне дебат, да се даде право на позиция на Другия, или, иначе казано - стреми се към абсолютен контрол. Днешният популизъм е по скоро симптом на кризата, от колкото да е самата криза или другото име на кризата на съвременната представителна демокрация. Проявява се и в демократични и в недемократични режими. В демократичните режими, като често разнородни и противоречиви стратегии на оспорване на основите на модерната демокрация. А в недемократичните режими се представя като заместител на демокрацията. И ако разбираме модерната демокрация като политическа система, в която няма една единствена партия, философия или религия, са допустими всякакви стратегии, включително и такива които оспорват демокрацията. В такава среда популизма се представя като политическа платформа, която изразява истинските тежнения на народа, противопоставени на елита, който въпреки своята разнородност е единен в едно – загърбване на действителните проблеми на хората.”, каза още Карадайъ.

Лидерът на ДПС констатира, че съвременният популизъм е популизъм на отхвърлянето на демократичния консенсус, на търсенето на алтернатива на цяла цена, която да представлява натрупващите се фрустрации в демократичните общества. Надига се популистка вълна, чийто основен белег е поставянето под въпрос на либералната демокрация и нейните основни ценности – толерантността към другия, към различния, към малцинствата, защитата на правата и свободите на индивида, приоритета на пазарните принципи в стопанството в икономиката.

Карадайъ каза, че днешните популистки движения са опасни за демокрацията, защото прибягват към националистическата мобилизация, основаваща се на недоверието и отхвърлянето, отрицанието. Днешният популизъм е предимно национал-популизъм. Неговите източници са много повече националистически, а поради това и радикално-консервативни, крайно десни, отколкото народнически или сиромахомилски. Съвременните популистки движения не просто оспорват едно политическо статукво, те са анти-системни в мисъл, че оспорват основанията на самата плуралистична демокрация.

Карадайъ обясни защо ДПС иска включването на активните и свободните граждани във вземането на решения като каза, че съществуват различни начини за управление на обществата, но в действителност да накараш всички да участват в политиката, означава да се замисли за края на професионалната демокрация, на професионалната политика. Но, можем ли да заместим професионалната политика с непрофесионална? Може би трябва да се допълни професионалната политика с механизми, които поставят гражданите в центъра на демократичното вземане на решения. Как може да стане това? Например това, което наричаме демокрация на разискванията или ние в Движението за права и свободи от 2-3 години се опитваме да го реализираме на практика и му казваме включването на активните и свободни граждани във формирането на политическите решения и в контролна на тяхната реализация.

В заключение Мустафа Карадайъ пожела успешна и ползотворна работа, младежки, но и мъдри решения на форума в защита на свободата, демокрацията и плурализма.

На мероприятието присъстваха и зам.-председателят на ДПС Филиз Хюсменова, зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид, народните представители д-р Джевдет Чакъров, Ерол Мехмед, Хайри Садъков, Ерджан Ебатин, Севим Али, Имрен Мехмедова и Ихсан Хаккъ и членът на ЦОБ Станислав Анастасов.

20190322 171007

20190322 170926

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност