Събития

МУСТАФА КАРАДАЙЪ НА СРЕЩА НА ЛИБЕРАЛНИТЕ ЛИДЕРИ В ЕВРОПА

Председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ участва в последната преди европейските избори, ежегодна среща на либералните лидери в Европа, организирана по покана на председателя на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа – Ги Верхофщадт, председателя на партията АЛДЕ – Ханс Ван Баален и председателя на Европейската Демократична партия – Франсоа Байру. На срещата в Брюксел присъства също Филиз Хюсменова - ръководител на делегацията на ДПС в Европейския парламент и зам.- председател на ДПС.

Освен министър-председателите-либерали на Белгия, Холандия, Люксембург, Финландия, Чехия и Словения и председателите на либерални и демократични партии в Европа, този път участие взе и представител на ръководството на Френската партия „La République En Marche!” на Емануел Макрон. Присъстваха също и Комисарите от либералното семейство, Маргрете Вестагер - комисар по конкуренция, Сесилия Малмстрьом - комисар по търговия и търговски споразумения, Вера Юрова - комисар по правосъдие, защита на потребителите и равнопоставеност между половете и Виолета Булц - комисар по транспорт, както и Вернер Хойер - президент на Европейската инвестиционна банка.

На срещата бе обсъдено бъдещето на Европа, предизвикателствата, които поставят Брекзит, конкуренцията с бързо-изгряващите икономики в Азия, и конкретно - Китай, и необходимостта от търсене на повече обединеност и заедност.

По време на дебата, председателят на Групата на АЛДЕ в ЕП заяви, че „имаме солидна база за формиране на силна парламентарна група през следващия мандат, за да разчупим обичайното, за последните четири десетилетия, управление на „Голяма Коалиция“ между ЕНП и Социалистите. Целта ни е да обновим, променим и модернизираме Европа. Като политици, носим отговорността за това да обърнем внимание на истинските тревоги на хората, но и да им дадем визия за бъдещето. Затова и либералните, центристки, прогресивни и демократични сили, ще се изправим в следващата изборна надпревара заедно.“

Срещата на либералните лидери в Европа и обсъдените от тях теми се състоя непосредствено преди предстоящото заседание на Съвета на ЕС на 21 и 22 март, на която европейските държавни глави ще разгледат въпроси относно излизането на Обединеното кралство от ЕС, укрепването на икономиката, взаимоотношенията с Китай, климатичните промени и справянето с дезинформацията.

Делегация на Движението за права и свободи, представена от председателя на партията - Мустафа Карадайъ и евродепутатите Филиз Хюсменова, Неджми Али, Искра Михайлова и Илхан Кючюк взе участие и в Съвет на АЛДЕ, на който бе представен екипът на европейско ниво, който ще ръководи либералната кампания на предстоящите европейски избори и бе даден нейният старт. Сред така нареченият „Екип Европа“ са настоящият председател на Групата на Либералите - Ги Верхофщадт, Комисарят по Конкуренцията - Маргрете Вестагер, Комисарят по транспорт - Виолета Булц.

Image

Ханс ван Баален-председател на партия АЛДЕ и Хакима Ел Хаите - председател на Либералния интернационал

Image 1 2

Вернер Хойер-президент на Европейска инвестиционна банка

Image 44

Мариян Шарец-министър председател на Словения 

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност