Събития

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред академичната младеж: Българският етнически модел е най-значимият политически продукт вече три десетилетия

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ участва вчера в Националната среща на Академичните дружества на Младежко ДПС, на тема „Европа през моите очи“‘, която се проведе в Пловдив. Карадайъ разговаря с над 400 студенти за актуалната политическа ситуация в страната и Европа, за предстоящите европейски избори и за актуалните теми от Народното събрание.

На въпрос Каква е отговорността на ДПС в България? Мустафа Карадайъ разясни идеологията на ДПС като каза, че през 89-та година благодарение на почетения председател на ДПС д-р Ахмед Доган, Българският етнически модел бе предложен като визия за развитието на държавата. Мисля, че това за 30 години е най-значимият политически продукт в България, който е произведен и реализиран от Движението за права и свободи. Благодарение на него България не стигна до ситуациите, до които стигнаха нашите съседи, каза той.

Ние, Движението за права и свободи имаме свободата сами да си вземаме решенията. Никой, нито вътре в страната, нито извън страната може да диктува на ДПС. Решенията се вземат в колективните и компетентни органи на партията. Имайки тази свобода, ние носим и цялата отговорност на тази свобода, каза Карадайъ пред младите депесари.

За проблемите около излизането на БСП от НС председателят на ДПС каза, че БСП с напускането на парламента са навлезли в полето на национализма и разкритикува управляващите за действията им като заяви, че същото го прави и ГЕРБ. Те с действията си в България защитават, не европейските ценности и демокрацията, а защитават коалиционните си партньори националисти и национализма им, като своя политика.

Мустафа Карадайъ изясни мисията на партията като каза, че основната мисия на Движението за права и свободи е да запази цялостта на Родината и да съхрани мира, стабилността, демокрацията и правата и свободите на гражданите. С нашите отговорни действия, ние се ангажираме да работим за по-достоен живот за всички български граждани. Сами ние сме последователни вече 30 години, докато виждате как другите партии много лесно залитатн към радикализми и национализми.

Карадайъ коментира и Закона за вероизповеданията, като каза че ДПС изпълнява отговорно решенията на Консултативния съвет. Целта бе освобождаване от зависимост на вероизповеданията. БСП преследва ли тази цел, където са участвали при вземането на решението или саботират достигането на тази цел. Тяхната вътрешна партийна идентичност все още е онази комунистическата. Тотална безотговорна позиция към държавата, каза Карадайъ по адрес на социалистите и не подкрепените от тях промени в Закона за вероизповеданията.

Лидерът на ДПС заяви загрижено, че от 10 години страната върви по инерция. Не може да продължава така. Държавата колкото повече върви по инерция, толкова повече гарантираме нашата стабилност и категоричност в дъното на ЕС, каза той и се обърна към младежите с призив, Ние трябва да сменим посоката на развитие на страната. Ние трябва да имаме ясна посока и цел за ускорено и догонващо развитие на страната, за да се откъснем от дъното на ЕС. Ние сме хората, които трябва да го направим, ние трябва да мислим и да действаме, каза лидерът.

От трибуната на високия младежки форум Карадайъ отново предложи системните партии да седнат на една маса и да дефинират приоритетите на държавата, за да може да има ускорено развитие. Нашите партийни приоритети са чиста вода, чисти храни, чист въздух и зелена енергия, високи технологии и включване на свободните и активни граждани в процеса на вземане на решения и тяхната реализация, уточни той. Моделът “стани да седна” не решава проблемите, които се натрупаха от 10 години. Трябва да има ясна посока за развитие на държавата, заяви още Карадайъ.

Председателят на ДПС отговори и на въпрос свързан с преференциите от Изборния кодекс и каза, че ДПС сме направили предложение за вдигане на прага на преференциите за да се отвори дебата по въпроса. Да се търси един по-справедлив праг. Дебатът за справедливия праг на преференциите до ден днешен не е проведен. Не виждам и състояние да се проведе, защото формата на управление на държавата е “проба-грешка”. Ние виждаме как никой не иска да проведе този дебат. Преференциите трябва да имат разумната логика и трябва да са справедливи.

Мустафа Карадайъ даде слаба оценка на ГЕРБ за компромисите с ценностната им система, като каза че ГЕРБ включиха националистите във властта, а сега се състезават с тях кой е по-голям националист. Ние сме ясни с нашата ценностна база, с нашата европейска идентичност и тя е нашата вътрешна идентичност. С тази вътрешна идентичност ние ще развиваме икономиката на държавата, за да оставим едно по-добро бъдеще за нашите деца. Аз вярвам, че ние заедно можем да го направим.

На въпрос свързан с предстоящите европейски избори лидерът на ДПС каза, че предстоящите европейски избори не избират само новия ЕП. Тези избори първо решават в каква посока ще се развива нашата държавата. Всеки един избор определя политическа отговорност на участниците в изборите. След изборите ще се види кой в политическото пространство каква тежест и отговорност трябва да изпълнява. И второ, решава в каква среда ще проведем местните избори.

В рамките на Националната среща лекция изнесе и народният представител от пловдивска област д-р Джевдет Чакъров. На срещата присъстваха още зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк и областният председател на ДПС Пловдив Юксел Расим.

20190316 191726

20190316 172244

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност