Събития

Мустафа Карадайъ от Барутин: Държавата ни е по инерция, защото няма визия и приоритети за развитие на страната!

Едни европейци в Брюксел, с обратни действия в България, така председателят на ДПС Мустафа Карадайъ определи политиците от ГЕРБ в своето изказване по време на възпоменателния митинг -събор в с. Барутин, който се провежда в памет на  жертвите на т. нар. „възродителен процес“ от 1972 г.

Председателят на Движението направи кратка оценка на политическата ситуация в страната. За ГЕРБ, лидерът на ДПС коментира, че  в България за тях по-голяма ценност е национализма и националистите,   а  не демокрацията и европейските ценности. Ето за това е тази шизофренна политика в България, продължи Карадайъ.  Герб ни лъжат за да ни вземат гласа тук - в Доспат и Барутин,  за да може нашия глас в Народното събрание на работи против самите нас, бе категоричен той.

Карадайъ не пропусна и да отбележи и грешките на БСП. Той подчерта, че БСП пречат за постигането на целите на консултативния съвет по национална сигурност и вредят на тези процеси и се опитват пак да ни противопоставят. Няма да им позволим нито на едните, нито на другите, уверено заяви лидерът на ДПС .

Мустафа Карадайъ заключи с оценка на общата картина в страната, а именно наличието на парламентарна криза, от една страна и политическа криза от друга страна. Държавата ни е по инерция,  защото няма визия и приоритети за развитие на страната.

От трибуната в с. Барутин бе отправен призив час по-скоро системните и отговорните партии да седнат на масата и да определят националните приоритети на страната.

Нашите партийни приоритети са чиста вода, чиста храна, чист въздух и зелена енергия, високи технологии и включване на свободните и активни граждани в процеса на вземане на решения и тяхната реализация. На база тези приоритети е разработена програмата на ДПС, която има за основна идея всеки един да има достоен живот в своето родно мястп. За това ние сме длъжни да очертаем посоката на страната.  Тази политическа криза няма решение  с модела „стани да седна“, необходима е ясна визия за ускорено и догонващо развитие на страната, бе категоричен Карадайъ.

В своето изказване областният председател на ДПС Смолян Салих Аршински призова да не забравяме миналото си и каза, че този който забравя историята си е обречен да го повтори. Народният председател от смолянска област Хайри Садъков разкритикува нарастващия национализъм в страната и каза, че трябва да намерим сила да се обединим и да вървим в онзи път, който ще донесе по-доброто развитие на нашата родина. Народният представител от кърджалийска област Ерол Мехмед каза, че Барутин е място на паметта. Някой ден историците ще осъзнаят, че родината ни е побрала в своята люлка историята не само на един етнос. Някой ден ще осъзнаем, че всички ние сме едно цяло, допълни Мехмед. Депутатът от пазарджишка област Сергей Кичиков в словото си каза, че трябва да защитаваме изконните си човешки права. Това е заради това, че на власт са популисти и националисти. ДПС ще продължава да отстоява всичко постигнато до сега. Защото ДПС е основано върху основата на изконните човешки права. Евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк в изказването си каза, че днес ДПС е универсален защитник на човешките права и свободи. 

Движението за права и свободи е знамето на битката за правата и свободи и ще продължи да бъде вашето знаме! С тези думи се обърна към събралото се множество зам. председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

Той направи кратка равносметка за случващото се в българския парламент и и изрази своето възмущение от отказа на ГЕРБ  да гласуват резолюция против  възхода на фашистките  партии в Българския парламент. "Същите тези,  които твърдят, че има и мюсюлмани и че има място за всички в тяхната партия"  той бе убеден, че  лицемерието на ГЕРБ трябва да бъде разобличавано.  Цонев изрази и своето безпокойство, че от  парламентарната трибуна БСП  се проявяват като националсоциалисти и идеологията на възродителния процес не е минало  и даде множество примери доказващи това.                

Зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов в своето слово каза, днес е ден в който свеждаме глава пред саможертвата на нашите братя и сестри от Пристое, от Корница, от Момчилград. Те са в основата на създаването на ДПС. Всички ние дължим на тази саможертва съществуването на ДПС.

Възпоменателния митинг-събор в памет на жертви на т. нар. "възродителен процес"  от 1972 година мина под надслов "Паметта ни помага.Настоящето ни свързва, а бъдещето е в собствените ни ръце!" На мероприятието присъстваха още зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Янко Янков, зам.-председателят на НС д-р Нигяр Джафер, зам.-председетелят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, членовете на ЦОБ Рушен Риза и Станислав Анастасов, евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк, евродепутатът Неджми Али, народните представители д-р Хасан Адемов, Ихсан Хаккъ, Хайри Садъков, Елхан Кълков, Сергей Кичиков, Имрен Мехмедова, Севим Али, Ерол Мехмед, Джейхан Ибрямов, кметове, областни и общински председатели на ДПС от областта и страната, представителят на ДПС за Истанбул Фахри Ватансевер.

 Пред паметната плоча в селото бяха поднесени венци и цветя в памет на жертвите.

20190316 111950

   20190316 123132

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност