20glasuvay

Събития

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се срещна с шампионката по шах Нургюл Салимова

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се срещна с 15 годишната Нургюл Салимова от село Крепча, община Опака, която е първа в света по шах до 16 години.

Председателят на ДПС се обърна с думите " Ти си гордост за всички ни." към Нургюл Салимова.

Те разговаряха за постиженията на Нургюл, за нейното развитие в шаха и нейните планове за в бъдеще. Мустафа Карадайъ пожела успех на Нургюл за личното и кариерното ѝ развитие. Лидерът на ДПС увери младата шампионка, че винаги може да разчита на подкрепата на ДПС. Нургюл сподели, че от малка играе шах и че иска да стане световна шампионка за жените.

Още като 6-годишна Нургюл става шампион на България до във възрастовата група до 8 години.Това далеч не е първото постижение на младата шахматистка, през 2011 тя печели първенството за момичета до 8 години в Албена. Печели световната титла в Гърция при момичетата до 12-годишна възраст. През 2017 става номер 1 в България, като поставя рекорд като най-млада шампионка в историята на родния шахмат. Нургюл оглавява световната шахматна ранглистата до 16 години и е на 56-то мяасто при жените в света.

През април и предстои участие на Европейския шампионат за жени в Анталия, където се очаква да покрие норматива за титлата "гросмайстор" и да се класира за участие на Световния шампионат за жени. За да достигне до това ѝ е нужен рейтинг от 2500 точки. В момента тя има 2406.

На срещата присъстваха и зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, народните представители Танер Али, Имрен Мехмедова и Велислава Кръстева, общинският председател на Опака Гюнер Ашимов и Илхан Салимов-баща на Нургюл.

20190301 151243

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност