Събития

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от Тюркян чешма : Патриотите сме ние!

"Днес сме по-единни, по-сплотени и много повече от миналата година”, с  тези думи се обърна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ към хилядите  членове и симпатизанти на ДПС, събрали се  на  възпоменталния митинг пред паметника  на "Тюркян Чешма" за да отдадат почит на жертвите от трагичните събития на т. нар „възродителен процес„ през 1984 г. в кирковското село Могиляне. 

„Само да знаете как изглежда тази картина от тук! Тук виждам цяла България, хора от всички региони на страната. По-различна картина от миналата година, когато имаше едни хора, които не знаеха къде им е мястото. Тогава казахме - Тези, които работят срещу нашето единство не са наши приятели, а врагове. Каквито и опити да правят да ни разделят, ние казахме още тогава-трудно ще е, тежко, но това е поредното ни изпитание. Длъжни сме да бъдем горди и достойни депесари, да преодолеем и това. И то премина, и сега виждаме площада.

Това знаме не е само един метър плат, то е изтъкано с душите на нашите жертви, с тъгата и болката на героите и репресираните.

Това знаме ще се вее още дълго време, защото е флагът на свободата, мира и единството”, изрече от трибуната Мустафа Карадайъ.

Да помогнем да се върнат заблудените под знамето на свободата и толерантността. Това е биографията на ДПС, тя не трябва да се забравя, за да не се повтарят онези събития от тоталитарния режим.

В своята емоционална реч Карадайъ бе категоричен „Онази власт ни обедини в мъката, в болката в страданието. Ние бяхме обединени , а това обединение се нарича ДПС“  

Тогава в Северна България се създаде една нелегална организация и знаете кой я ръководи-д-р Ахмед Доган. Тя бе разкрита, хората бяха по затворите, но и от там се организираха мирните протести, които докараха демокрацията в Родината ни. Тези протести нас ни обединиха в ДПС. Всякакви експерименти се правиха, като инструменти в нечии ръце, които искаха да ни разделят. Но нашата основа са нашите жертви, нашите герои, нашите страдания. И никой не може да разбута тази основа.

„Днес председателят на комисията по правата на човека каза, че такива събития не е имало, че хората са се самонаранявали. Има една история в учебниците, друга в архивите и трета-в нашите души и ние я знаем. Затова трябва да говорим, за да знаят идните поколения, за да не се повторят тези събития. Това е нашата биография, нашата история. Картината тук говори, Тюркян говори”, посочи Карадайъ.

Карадайъ отбеляза и за съществуващата криза на толерантността  в България и Европа  и опитите за ксенофобия разделение и противопоставяне. Той призова всеки един да направи своя личен  избор и да участва на предстоящите избори през 2019 г, защото в „демокрацията изборът се прави чрез избори“

Местните са далеч, но преди това са изборите за Европейски парламент. Те са много важни за ДПС, за България, за Европейския съюз. Ако в Европа днес се отчита криза на толерантността, то тук ние я понасяме всеки ден. В управлението има националисти, които Европа нарича фашисти. 

Патриотите сме ние! 

Ние имаме отговорност към Родината си и сме длъжни да направим своя избор, България да направи своя избор, ЕС да направи своя избор. Затова, да бъдем активни и да заемем полагащото ни се достойно място!”, завърши речта си Мустафа Карадайъ.

От трибуната на митинга народният представител от турския меджлис Юксел Йозкан изказа благодарности към почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и заяви, че ДПС е в основата на борбата за правата и свободите в България. Искам да благодаря на всички създатели на Движението за права и свободи, като най-първо искам да благодаря на Ахмед Доган. Искам да благодаря на всички структури на ДПС и Младежко ДПС, че се борят за мира на всички граждани на България.

Цялото ръководство на ДПС, водено от председателя на Движението Мустафа Карадайъ, поднесоха венци и цветя на Тюркян чешма. На възпонателния митинг присъстваха още зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, зам.-председателят на ДПС и кмет на Кърджали Хасан Азис, членът на ЦОБ Ердинч Хайрула и Станислав Анастасов, зам.-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов, народните представители Адлен Шевкед, Ерол Мехмед, Танер Али, Имрен Мехмедова, Елхан Кълков, д-р Джевдет Чакъров, Ихсан Хаккъ, д-р Хасан Адемов, Сергей Кичиков, Джейхан Ибрямов, Севим Али и Бюрхан Абазов, евродепутатът Неджми Али, евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк, областният председател на ДПС Кърджали Изет Шабан, областни председатели на ДПС от цялата страна, общински председатели и общински кметове на ДПС, главния мюфтия на Р България Мустафа Хаджи, районния мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед, бившия главен мюфтия на България Фикри Сали, Фахри Ватансевер-представител на ДПС за Истанбул-Р Турция, Лютфи Йизгюр-представител на ДПС за район Мармара-Р Турция, Гюнер Четин-представител на ДПС за район Тракия-Р Турция, Исмаил Ватансевер-представител на ДПС за Измир-Р Турция, Хюсеин Карамолла-един от основателите на ДПС, народните представители от Републиканската народна партия (CHP)-Турция Кямил Окяй Съндър и Юксел Йозкан, кметът на Черкезкьой Вахап Акай, народните предатавители от Севернокипърската турска република Армаан Джандан и Ерсан Санер, представители на изселнически организации от Истанбул, Бурса и Измир и членове и симпатизанти на ДПС от цялата страна.

Прочете се и поздравителен адрес от председателя на Ийи парти (İYİ Parti), Р Турция Мерал Акшенер.

По-късно  в центъра на Момчилград се преоведе възпоменатален митинг и бяха поднесе венци и цветя пред плочата в памет на жертвите на т. нар „възродителен процес“.

20181226 094709

20181226 104330

 

 

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност