Събития

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ с послание към Н.В.Симеон Сакскобургготски:Уважението към Царя и към неговата роля нямат нищо общо с формата на управление

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, заедно с народните представители Йордан Цонев и Велислава Кръстева и евродепутата и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк присъстваха на представянето на книгата „Н.В. Цар Симеон II Една цел – България“, на чийто предговор е автор почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Книгата се издава по инициатива на Либералният институт за политически анализи и Фондация „Либерална интеграция“ със съдействието на ALDE - Алиансът на либералите и демократите за Европа. изготвено от Алианса на либералите и демократите в Европа и съдържа статии, публикувани в периода 2010-2018. Стотици интелектуалци и политици дойдоха в двореца Врана  за да поздравят Н.В. Цар Симеон II .

 Ето какво заяви в своята официална реч  председателят на ДПС Мустафа Карадайъ:

Ваше Величество, Уважаеми гости.

За мен е чест да присъствам на представянето на книгата с послания на Н.В. Цар Симеон Втори – тя съдържа послания след участието му като премиер в обществено-политическия живот на страната. Посланията са по значими поводи, във важни, критични моменти за страната в политически и исторически аспект.

Книгата и посланията (не просто изразените становища) са ярко доказателство за значението на отделни личности за развитието на процесите. Тепърва предстои да се дават оценки за историческата роля на Н.В. Той като премиер подписа членството ни в НАТО и ЕС. Познат и признат в Европа и света, той допринесе много за установяването на страната ни като европейска държава, за утвърждаването на европейските ценности.

Ние приемаме за историческа даденост наследството на монархическата династия. Въпросът за собствеността на имотите, отнети от Българската държава, може би стои в полето на законодателния орган. Има време експертите да се произнесат, а ние като политици трябва да бъдем на висота и въпросът да бъде решен по един достоен начин. Това е морален казус за зрелостта на обществото и държавата.

В предговора си към книгата и нашият почетен председател д-р Ахмед Доган отправя послания по повод ролята и мястото на личността на Царя. Той пише:

„Основополагащ принцип на Симеон II за „смисъла на политиката в днешно време е работата с хората, в името на хората“ и обръща внимание, че  натрупаният дефицит на доверие към държавните институции и към партиите се запълва с уродливи явления като популизъм и национализъм:

 „Предупрежденията на Симеон II звучат като откровение, че дискриминацията и етническите конфронтации трябва да бъдат преодолени на всяка цена и в никой случай да не се допуска навлизане в тази опасна спирала, от която да последват още по-вредни явления“. И насочва към пътя за изстрадано цивилизационно решение на проблема: „да проявяваме повече уважение един към друг и да вярваме, че с добро може повече да се постигне, отколкото с омраза и екзалтации“.

Уважението към Царя и към неговата роля нямат нищо общо с формата на управление. Бидейки премиер, той утвърди верността към Конституцията и парламентарната република.

Книгата трябва да се чете и препрочита много внимателно, без предубеждение и предразсъдъци. Какъвто подход, впрочем, трябва да имаме към историческите събития. Историята трябва да се знае и всички ние трябва да се учим от нея.

Днешният ми призив би бил да се занимаваме с важните за хората проблеми, а не да ни се сервират скандал след скандал, за отвличане на вниманието.

Ваше Величество, пожелавам Ви още дълги години да сте жив и здрав, да ни служите за пример и да продължите да работите в името на родината ни България.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност