Събития

Председателят на комисията по регионално развитие в ЕП Искра Михайлова участва в пленарната среща на КОСАК

Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент участва в пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз (Пленарен КОСАК) включваща делегации на комисиите по европейските въпроси на националните парламенти на държавите-членки на ЕС и наблюдатели от страните-партньори на ЕС. LIX-ят Пленарен КОСАК се провежда в София от 18-ти до 19-ти юни 2018 г.

Европейският парламент е абсолютно мобилизиран в лицето на всички комисии по най-бърз начин да започне подготовката по законодателните предложения на Европейската комисия по многогодишната финансова рамка. Това заяви председателят на Комисията по регионално развитие в ЕП Искра Михайлова във втория ден на Пленарната среща на  Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз (Пленарен КОСАК).

„Ние сме в готовност в началото на юли да имаме ясно разпределени отговорности между комисиите, идентифицирани докладчици по отделните законодателни досиета и определени докладчици по становищата по тези досиета. Това ще позволи дискусиите да започнат в началото на есенната сесия на ЕП. Работим с ясното намерение да подготвим становището на парламента и да достигнем до първо четене“, обясни Михайлова.  Тя заяви, че законодателните предложения на ЕК са много близко до очакванията и изискванията на Комисията по регионално развитие. Ние настоявахме за по-гъвкав бюджет, получихме по-гъвкав бюджет, настоявахме за ориентирана към очакванията на гражданите Кохезионна политика, каза тя. По думите й има 5 вместо досегашните 11 приоритета и те са свързани с очакванията на гражданите, близки са до дневния ред на Европа и позволяват бъдещата политика на сближаване да бъде достатъчно ефективна и да дава европейска добавена стойност.

Предложеният от ЕК законодателен пакет по бъдещата политика на сближаване отваря възможност за комбиниране на различните фондове, допълване между тях, използване на финансови инструменти, каза Михайлова. Тя уточни, че тези възможности разширяват потенциала за всяка страна член. Имаме номинално запазване на сумата от 373 млрд. евро, рестриктивно намаляване на финансовия ресурс за Кохезионна политика, но заедно с това се дава възможност на всяка страна да увеличи потенциалния капацитет за инвестиции като използва всички инструменти заложени в Многогодишната финансова рамка, каза още тя.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност