20glasuvay

Събития

ДПС изпълни решението си да предизвика дебат за отвореното управление с първи от поредица семинари (ВИДЕО)

Движението за права и свободи проведе семинар на тема „Отворено управление – нова възможност за либералните демокрации. Привличане на гражданите в процеса на вземане на решения”. Участници в семинара бяха членове на ЦОБ на ДПС, народни представители от ДПС, евродепутати,  кметове и  представители на местната власт. Специален гост на форума бе сър Греъм Уотсън – дългогодишен председател на АЛДЕ.

В своята встъпителна реч председателят на ДПС  Мустафа Карадайъ разви тезата за кризата на либералната демокрация и политическите процеси, развиващи се в страната и  Европа.

„В световен план има криза на либералната демокрация и можем да говорим за една тенденция, при която политическата дейност губи основната си функция – да служи на обществения интерес и на гражданите. Демокрацията е в отстъпление пред популизма и национализмите. Популисти и националисти печелят избори, влизат в националните парламенти, дори в управлението на някои държави. България не прави изключение.

Популизмът е на мода, когато политиката и политиците се откъсват от хората и често от дневния ред на политиците липсват важните за гражданите теми.” заяви Карадайъ.  

Лидерът на ДПС постави фокуса и целта на семинара -„да мотивираме свободните и активни граждани да участват активно в управлението.”

 Искра Михайлова  приветства участниците в семинара и отбеляза основните теми за дискусия.   „Как и по какъв начин ние политиците отговаряме на очакванията на гражданите, които гласуваха за нас?”.

”Ние от ДПС решихме да обърнем нещата, как да чуем нашите избиратели как да направим, така че те да участват активно във вземането на решение и да сме в ролята на изпълняващи” заяви евродепутатът Искра Михайлова. Михайлова обърна внимание на формите за участие на гражданите в процеса на вземане на решение.  

Сър Греъм Уотсън определи ролята на ДПС като „стабилизиращ  фактор в политическа живот в България”.  И допълни  „Европейската народна партия не отговаря на очакванията на европейските избиратели.  Бих искал да видя, че членството на  България в ЕС я прави по-процъфтяваща и открита страна в ЕС. Вярвам, че посредством председателството, България може да допринесе за интегрирането на страните от Западни Балкани и за създаването на политическа стабилност в региона, нещо от което Европа отчаяно се нуждае.”  

 В знак на уважение, лидерът на ДПС поднесе статуетка на танцуващ дервиш, символизиращ любов и служение на останалите хора, израз на безпределната любов към човечеството и целия свят.

„Има начин да живеем по-добре и по-достойно, като на нас са ни нужни гласът на гражданите, техните идеи и предложения за решение, както  и непрекъснат активен контрол. Свободните и активни граждани с помощта на информационните и комуникационните технологии могат да се превърнат в мощен катализатор на необходимите социални промени. Ако отвореното управление е моторът на новото време, то отворените данни са суровината за двигателя, а новите технологии са магистралите на това управление, това заяви Карадайъ по време на брифинг.  „Водачеството е в ръцете на активните граждани”. Той подчерта, че и медиите са тези, които могат да интерпретират отворените данни, като допълни че става въпрос за професионализъм и отговорност пред обществото. 

Карадайъ коментира и темата за продажбата на ЧЕЗ. По думите му става дума за сделка между два търговски субекта, които сключват договори. Той обаче подчерта, че е друго, ако се говори за отношения между граждани и власт. "Ако властта се опитва да обсебва процесите се превръща в диктатура. Тук трябва да се намеси гражданското общество, но не онова от НПО-та, а от свободните граждани, които носят своята отговорност и които реагират на подобни процеси", заяви лидерът на ДПС. 

Запитан какво смята за закупуването на акции от страна на държавата, Карадайъ заяви, че "Държавата да се меси в сделки мисля, че не е либералния подход".  Карадайъ заяви, че ДПС са готови за избори и вижда обединение в гражданите. "Който е бил подведен и излъган през 2017 година и не е гласувал за ДПС, в момента наблюдаваме обратния процес", заяви Карадайъ.

 Може да прочетете встъпителното слово на Мустафа Карадайъ ТУК

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност