Събития

Йордан Цонев: Националистите нямат място във властта е нашата теза

ГЕРБ имат своя стратегия по отношение на смесените райони, като завземат електората там чрез отпускане на средства. Това заяви в студиото на „Денят започва“ Йордан Цонев от ДПС, член на бюджетната комисия към Народното събрание. Той допълни, че друга част от стратегията на управляващите е да „мачкат“ чрез държавната машина, като заяви, че следващата седмица ДПС ще извади конкретни данни за такива случаи.

Той заяви, че в Парламента е настанало объркване от предложението на БСП да се финансират два български храма, но обвини управляващите, че са тръгнали по „пътя на деструкцията“. Цонев заяви, че европейските либерали дават ясен знак на България, че не са съгласни в управлението да участват „националисти“.

Йордан Цонев заяви, че стратегия на ГЕРБ е да дават пари на общини със смесено население, където ДПС традиционно е първа политическа сила, за да отнемат от електората ѝ. Той оцени тази тенденция като по-добрата част от стратегията, защото лошата включва „мачкане“ чред държавната машина.

Йордан Цонев, ДПС: Имаме стотици оплаквания от наши симпатизанти как горските, назначение от ГЕРБ, не им дават дърва с партиен мотив. Ще изнесем тези данни другата седмица. Винаги е имало такава лоша практика, но ГЕРБ надминаха всички в това отношение.

Той допълни, че е порочна практика парите за смесените райони да се разпределят с постановления, а не с бюджета, както е редно.

Йордан Цонев отбеляза, че при гласуването на бюджета е била обяснена процедурата на ГЕРБ.

Йордан Цонев, ДПС: Бюджетът е особен закон с особена структура, защото като прегласуваш чл. 1 с приходи и разходи, всяко изменение на текста задължава да поправиш и други текстове. Едно от предложенията на БСП беше прието и ГЕРБ изпаднаха в ступор. Обяснихме им, че няма нищо страшно. Практиката е гласуването на члена да се отложи за края, да се свика заседание на бюджетната комисия и да се поправят необходимите текстове.

Йордан Цонев отбеляза, че ДПС не е в съглашение с управляващите, макар че е винаги готово да се коалира със системните партии. Той направи ясното разграничение, че ДПС никога няма да управлява с „националистки партии“, като визира Обединените патриоти.

Той отбеляза, че групата на Обединените патриоти използва езика на омразата не като спор в Народното събрание, а като реторика на етническа и религиозна сегрегация. Той допълни, че част от тях призовават за прекрояване на държавните граници, което е в разрез с идеите на Обединена Европа.

Той отбеляза, че ДПС намира повод за вот на недоверие във всяка една област.

Йордан Цонев, ДПС: Основният дефект на бюджета е, че с парите не се започват реформите в секторите, където българското общество се задъхва - здравеопазване, образование, отбрана и сигурност.

Йордан Цонев коментира бюджета в качеството си на член на бюджетната комисия към НС, но той е също така и богослов. Той похвали решението на Българската православна църква да започне процес към признаването на Македонската църква като точно.

Йордан Цонев, ДПС: Отдавам пастирски поздрав за решението. Църквите се управляват по строги канони и това няма да е акт, а процес.

(БНТ,01.12.2017 г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност