Събития

Изказвания на гостите на конференцията на балканските либерали проведена на 9-11 ноември в София

Греъм Уотсън- член на Европейския икономически и социален комитет:

Благодаря Юнал, Благодаря Мустафа. Огромно удоволствие да съм пак тук с вас. Мустафа, ти спомена  при представянето някои от трагедиите от историята ни. И е вярно, когато говорим за Западните Балкани, че наименованията на места като Барутин, Белене, Бенковски, Корница, Ябланово са забити като трън в паметта ни. Законите и конституциите трябва да защитават ценности, не да пазят държавата. Не можете да имаме един закон за Косово, а друг за Каталуния. Не може да имаме Европепейски съюз, който не признава езиците на всички свои граждани. Не може да имаме ЕС, които не е ангарижан да лекува раните на хората. И там, където ЕНП се провали е игнорирането на тези въпроси. И аз съм горд, че под водачеството на моя наследник Ханс ван Баален АЛДЕ Партията се изправя горди и казва: „Трябва да направим необходимото Европа да се грижи за нуждите на гражданите си.

Приятели, мисля че има много области, в които България е дала пример за своите съседи от Западните Балкани. И не само за тях. България сред своите представители в Европейския парламент може да преброи 4 първокласни и балансирани по полов, езиков и етнически признак: Филиз, и Искра, и Илхан, и Неджми. Представителството на разнообразието е едно от основните изисквания на демократичната политика. И аз приветствам прогреса, който България и Ръмъния постигнаха след присъединяването си към ЕС. Аз си спомням 2007 г., когато България и Румъния се присъединиха. Аз бях горд да бъда лидерът на единствената политическа сила в Европейския парламент, която гласува 100% ЗА разширяването на съюза през 2007 г. И нашият либерален оптимизъм се оказа на добра основа, защото сега виждаме със сигурност, че България ще се присъедини към Еврозоната и България и Ръмъния ще се присъединят към Шенген, както и трябва да се случи.

Но разбира се, работата ни не е приключила. ЕНП ще каже: стига с разширяването на Европа, дотук! Либералите ще кажат: ние трябва да разширяваме съюза си още повече, така че да обхване всички страни от Западните Балкани. Това е либералният начин да се внесе мир, стабилност и развитие в този турбулентен и потенциално силен регион.

Как ще го направим? Ами ще започенем с Енергийния съюз, който е важен. Ще направим Западнобалкански мрежи за газ и електричество. Транспортните мрежи са важни, свързвайки регионите и населените места отвъд националните граници. Сътрудничеството в изследванията и науката и иновациите трябва да свържат най-добрите мозъци на Балканите чрез Екшън плана за Наука и Технологии според Атинския дневен ред.

Представете си високоскоростен влак, пътуващ от Тираспол до Тирана, минаващ през Кишинев, Букурещ, София и Скопие. Или газовпровод от Варна до Валона. Представете си да съберете потенциала на идеите на млади бизнес лидери в Прищина и Подгорица с учените от Пловдив и Плоещ. Ние направихме това в Северозападна Европа по време на моя живот и можем да го направим и в Югоизточна Европа във вашия. Но само, ако направим основата по правилния начин.

И най-важното от всичко това е да се пребори заболяването на корупцията. Комисар Юрова от нашето либерално семейство води битката за изчистването на политиката от заболяването, което трови кръвоносната система на инвестициите. И е наша задача като либерали да бъдем уверени, че Вера Юрова ще успее.

През януари България ще поеме Председателството на Европейския съюз. Председателството на Съвета е ЕС не е просто win-win ситуация, а е win-win-win: Печели ЕС, Печели България, Печелят и Западните Балкани. Но само при едно условие, че нещата се случат по правилния начин.

 

Ханс ван Баален-председател на партия АЛДЕ:

Мрежата на LIBSEEN става все по-силна. И разбира се искам да благодаря на ДПС за инициативата да ни събере тук, защото ДПС е една от силните партии на Балканите и аз се радвам се, че вие тук припомняте наследството на г-н Доган за етнически мир и сътрудничество. Също много се радвам, че всички 4 члена на ДПС от Европейския парламент са тук и те са силни законодатели в нашата група на АЛДЕ в парламента и ние работим заедно много добре, правейки групата още по-силна.

Виждам и Роман Якич, който ако преживее срещата в Амстердам, ще бъде новият Президент на LIBSEEN. Смятам, че това е важно, защото той има солидна история в либералното семейство вече много години. И аз бих искал да видя в Амстердам колкото се може повече членове на LIBSEEN и съответните ръководства, защото това е много важно и за нас, от Запада, не само за вас, с които ние си сътрудничим.

Винаги обичам да изпращам позитивно послание. Ако погледнем, сега имаме преговорен процес със Сърбия и разбира се Черна Гора. И това голямо постижение. Ще има дълги преговори, но хоризонтът е наличен, ще има членство. И тези две страни са доказали, че трябва да бъдат и тепърва още ще трябва да доказват, че могат да бъдат част от Европейски съюз. За съжаление в тази зала не е г-н Макрон, президентът Макрон, но аз искам да му кажа, че ако направим ЕС прекалено федеративен по примера на САЩ, ще бъде трудно за много нови страни да се присъденият, защото критериите ще бъдат много строги. Затова аз ще защитавам позицията да ходим стъпка по стъпка с Европа, а не да правим огромен скок, така че други страни да не могат да се присъединят. И ние говорим за Европа на две-три скорости, но в накрая аз искам да видя Европа на една скорост, от която всички ние да сме част.

Ако погледнем Македония, Горан Милевски е ето тук, либералната партия е в правителството и в парламента и има добри резултати от Местните избори. Преди 2 или  3 щяхме да кажем, че няма как да случи, но се случи и аз съм убеден, че участието на нашите либерални приятели в правителството на Македония ще бъде още по-осезаемо. А ние либералите от Балканите заедно с либералите от Европа трябва да подсещаме г-н Заев, премиерът, да уважава този партньор в правителството, защото дали в една управляваща коалиция има либерали или не, е от съществено значение. Така, че аз много се радвам какво се случва с Македония, сега имаме споразумение с България, надяваме се че ще имаме споразумение и с Атина, защото тогава пътят към преговорите за членство ще бъдат отворен. И аз смятам, че ще бъде голяма грешка, ако не започнем да преговаряме с Македония за членство, защото те свършиха много и аз съм оптимист по този въпрос.

Имаме също и Албания, там все още нямаме преговори, но да се надяваме, че нещата и там могат да бъдат задвижени.

Косово. Мисля, че от либерална гледна точка нашите либерални приятели в Косово се справиха много добре. Те управляват и са в силна позиция. И нека да видим, че и там стъпка по стъпка можем да се доближим към преговори за членство. Знам колко е трудно, тъй като не всички европейски страни са признали Косово, но ситуацията е доста различна от например Испания. Не можем да поискаме от един репресиран народ като косоварите и просто да им кажем „Върнете се в друга държава“. Ние трябва да уважаваме независимостта на Косово, и да я направим функционална, защото в Европа без вътрешни граници това вече не е толкова важно. Да вземем например Белгия и Холандия, някога една държава, сега две, но ние работим като добри приятели, възможно е.

Босна. Много се радвам, че и там има действия в посока повече либерално сътрудничество, защото ако има нещо, което ние либералите можем да научим от нашите Християн-демократически приятели, е че трябва да работим заедно, дори и да има разлики и да лансираме либерали в правителството.

И ако погледнем периода, в който се намираме. Вие знаете, че аз не съм точно най-големия привърженик на г-н Жан-Клод Юнкер, но той направи няколко много важни съобщения. Първо, че Румъния и България трябва да влязат в Шенген сега, защото и двете страни изпълняват критериите от доста време, нека да бъдем честни. Така че просто имаше липса на политическа воля, да се признае факта, че двете страни са напреднали, че могат да се присъединят. И ние винаги казваме, че критериите са това, което е важно. А в този случай критериите не бяха толкова важни. Така че си беше политическа страхливост, да не се допуснат тези две страни в Шенген. Така че сега да се надяваме, защото няма да избори нови избори в Холандия през следващите 4 години, а и имаме либерално правителство с мъничко Християн-демократически елементи, но двете либерални партии са в силни позиции в правителството, така че Холандия ще помага.  В Германия, не знам дали ще има нови избори или не, защото ще бъде трудно да се формира правителство там, но нашият партньор FDP e решаващ фактор и може да получи Министерство на финансите и тогава Линднер ще бъде силният човек в правителството. Нещо, което може да не се хареса на Меркел, но ще трябва да се примири и така ще имаме правителство преди края на тази година.

И така стигаме до Еврозоната. Интересното е, че България реално може да бъде приета в Еврозоната. Трябва да отбележа, че и за това нещо Юнкер е прав. Казвам го за втори път, но май трети път няма да има.

Следва председателството на България на Европейския съюз, започващо на 1-ви януари 2017. Това е жизненоважно, защото аз знам, че България ще постави на масата ситуацията в региона, за да има напредък там. Имено поради това имаме нужда от Българско председателство, което да постави фокуса върху Западните Балкани и разширяването. Какво трябва да направим? Не трябва да седим и да чакаме да видим какво ще стане. Можем да си сътрудничим много. Има всякакви европейски програми, в областта на образованието например, като Еразмус, като ТЕН-Т в областта на транспорта. Държавите могат да вече да се възползват от тези програми и трябва да го направят.

Аз мисля, че и сътрудничеството вътре между Западните Балкани е жизненоважно. Ние от АЛДЕ Партията и АЛДЕ групата ще подкрепяме разширяването, но колкото повече вие работите заедно помежду си, толкова повече ще бъдете подготвени за по-ускорено присъединяване към ЕС. Отново говоря с надежда и като гледам тази зала, пълна с лидери на партии представени в LIBSEEN, разбира се започвайки с моя добър приятел Калин Таричану от Румъния. Виждам че неговата партия увеличава подкрепата си в социологическите проучвания и май ще трябва да правим избори скоро, това ще помогне. Много се радвам, че се събрахме тук, виждам моя предшественик Греъм Уотсън в добро здраве, виждам и Емил Киряз, който след Либерални Интернационал също ще прекара известно време в региона тук и пак ви призовавам да гледаме към бъдещето заедно с надежда.

Благодаря ви много!

 

Калин Попеску-Таричану, председател на Сената на Румъния:

За бъдещето на Европейския съюз. Референдумът в Каталуня, Брекзитът, нелегалната имиграция, да не споменавам дебата за структурните реформи, всички тези предизвикателства са сериозни и изискват сериозен подход и моето убеждение, че трябва да имаме не просто сериозен, но и либерален подход. Европа сега изглежда като пожарникар, който се опитва да изгаси прекалено много пожари в битка, която като че ли няма край. Моето притеснение, дори бих казал моят страх е, че ние не се борим с тези пожари по подходящ начин. Мисля, че Европа прави някои грешки, но ще спомена само две.

На първо място ни се отнасяме с тези проблеми като отделни, а те всъщност са свързани помежду си. Например начинът по който ЕС се отнесе към мигрантската криза най-вероятно наля масло в огъня на в полза на Брекзит, а в допълнение ако погледнем и Каталуня, всеки може да види, че националистическите тенденции се надигат над повърхността и ние, разбира се, сме застрашени съвсем скоро да бъдем свидетели и на други подобни действия.

На второ място, тази борба с про-Европейския език, в която много Европейски страни действат използвайки стратегията „игра с нулев резултат“. С други думи, да се гледа на всеки от нашите интереси като на игра от печалби и загуби, в която едни печелят а други губят. Видяхме този подход при справянето с мигрантската криза, когато разговорите за изграждането на огради, затварянето на граници и релокирането на войски по границата бяха много явни.

Разбира се, трябва да говорим за решения. А решенията за проблемите, с пред които сме изправени могат да бъдат намерени, като се постави по-голям акцент върху ролята, която Европейския съюз поема за бъдещето си. Моето чувстео ми подсказва, че АЛДЕ трябва да приеме ролята на компас за ЕС, както правеше много често в миналото. Нали знаете, за един моряк компасът показва винаги правилната посока, за да излезе той от бурята. По същият начин АЛДЕ може да посочи изход от кризата, пред която Европа е изправена сега. Начинът да се справим с проблемите, пред които Европа е изправена, е да осъзнаем, че ние заедно сме в тази ситуация и трябва да се помагаме един на друг, демонстрирайки необходимата кохезия, а не да се опитваме да се качим едни други на гърбовете си, както се случваше в миналото. Тази логика означава, че ние трябва да си споделяме тежестта в случаи като мигранската криза, а не да запращаме някои страни настрани да играят задна гума, като например Европа на две или повече скорости или пък на променлива геометрия.

Искам да ви дам пример с моята страна. За да захване по-добре Румъния с въпроса за структурната реформа на ЕС, днес ние се сблъскваме с феномен, който не е специфичен само за нас, но и за България, с т.н. изтичане на мозъци. Повечето от младите, добре образовани граждани бягат от страната, за да работят в други държави членки на ЕС, особено в Западна Европа и допринасят по много съществен начин към техния растеж. В действителност, ако погледнем по-голямата картина, Румъния се превръща в нетен платец на ЕС. Така че направихме сериозни усилия да въведем либерален подход в икономиката ни и  съм горд да кажа, че АЛДЕ Румъния се бори за тези реформи. Резултатите сага са видими. В момента Румъния има вероятно най-високия икономически ръст в Европа а също и през предходната година. Според нас, и не само, същото важи и за Полша и Чехия. Европа на няколко скорости убива всички наши усилия и засилва противоречията с други европейски страни.

От друга страна от Европа на една скорост ще спечели не само Румъния, но и цяла Европа – ако Румъния е по-силна, и ако България и другите Източни страни са по-силни, то тогава и Европа със сигурност ще бъде много по-силна в глобалното състезание.

Либералното мислене, тоест увеличаването на производителността и честното състезание, трябва да бъдат основата на структурната реформа на ЕС.

Сега искам да отворя една малка скоба, защото ще говоря за моята страна и региона и защото говорим за либерални ценности.

Искам да ви помоля наистина да лансирате либералния подход, когато говорите за Румъния. Защо? Защото имам чувството, че през последните години Прокурорската република беше прекалено много възхвалявана, когато говорим за политическия пейзаж в Румъния. Пренебрегвайки или изоставяйки тотално правата и свободите на гражданите, които бяха погазени. И сега в Румъния виждаме една огромна злоупотреба с власт и ние като либерали в Румъния и АЛДЕ като партия, поехме ролята да пазим свободата и правата на гражданите ни. Отворих тази скоба, защото си спомням много ясно, че когато говорих с различни лидери от ЕС през 2006 г. и 2007 г., преди и след присъединяването към ЕС, всички говориха за Европа на ценностите и споделените отговорности.

Демокрацията и просперитетът са директни последствия от работата в съответствие с тези ценности и силата на ЕС се дължи на тези и тези ценности и принципи. Още повече тези ценности трябва да бъдат ядрото на процеса на разширяване на ЕС, когато говорим за Западните Балкани.

Трябва да се запитаме какво ще стане с процеса на разширяване, когато онези желаещи да се присъединят към ЕС видят как ЕС действа движен от егоистични политически интерес и предлага плаващи критерии. Имам предвид и моите български колеги говорейки за CVM, механизма за сътрудничество и проверка, също се превърна в нещо като Шенген, прекалено политически доминирана дискусия, и разбира се Президентът на Европейската Комисия се посвети на тази теми, защото ЕК има право да прекрати този механизъм, да му сложи точка и г-н Юнкер потвърди, че е крайно време да се сложи край на този CVM и аз се надявам на това.

Разбира се, това отношение ще има много практическо значение за процеса на разширяване, защото моето убеждение е, че новите държави членки трябва да продължават да работят и да постигат реален напредък и да осъзнават, че ще бъдат оценявани само и само на база критериите, които са установени единодушно и които те са изпълнили, а не на база на други политически интереси.

Също така, ако процесът на разширяване е процес на егоистични интереси, той е обречен на неуспех. Със сигурност начинът да продължим напред е да лансираме нашият либерален подход и аз знам, че около мен седят лидери-единомишленици, които ще продължават да се борят за нашите ценности и принципи, които бяха много важни, когато се взимаха решенията за разширяването с двете вълни, които бяха споменати преди малко.

Спомням си много добре, че през 2002 г. имаше либерална Тройка на чело на ЕС, която може би изигра най-съществената роля на придвижи напред разширяването. Пат Кокс беше председател на Европейския парламент, Романо Проди беше Президент на Европейската Комисия и Андерс Фог Размусен по това време беше председател на Европейския Съвет и аз трябва да напомня, че благодарение на нас, на либералите, Европа е такава, каквато е днес и съм убеден, че ще продължим, както и преди, да придвижваме процеса на разширяване и консолидацията на Европейския проект.

Благодаря ви!

 

Емил Киряз – генерален секретар на Либералния интернационал:

Трудно е да говоря след толкова вдъхновяващи думи, и особено след Греъм. Вярно е, че през живота си тичам след него и се опитвам да заема полициите, на които той е бил. В международното политическо семейство, в младежката организация като президент и след това продължавайки към Либералния Интернационал. Или пък да говоря след човек, който беше мой началник, мой Президент в Либералния Интернационал или пък да говоря след някой като Калин, от който толкова много се вдъхнових през 2005 г. по време на конгреса на Либералния Интернационал тук в София, когато той като премиер и Симеон Втори като премиер на България ни дадоха причина да вярваме, че Западните Балкани и Балканите като цяло имат място в Европа.

Разбира се, съм много щастлив на бъда на мероприятия на ДПС. Мустафа знаеш много добре, че винаги ценя възможността да бъда тук, но и много ценя и се радвам за възможността да работя заедно с Джевдет в бюрото на Либералния Интернационал вече толкова много години, а също и с Илхан, който допринесе толкова много в работата по Човешките права в ЛИ.

Позволете ми да кажа няколко думи като напомняне, защо сме тук като либерали от този регион, говорейки за сътруничество. През 2007 г. когато бях избран за Генерален секретар на Либералния Интернационал, всеки от региона ме поздравяваше и казваше „Сега имаме чудесна възможност, сега един от нас оглавя секретариата на ЛИ. Аз бях първият Незападняк, който заемаше водеща позиция в ЛИ. Преди мен нямаше никой. Това беше голяма възможно за всички в региона, и тогава си се замислих как мога да помогна на всички в региона на започнат да говорят на по-висок глас и да говорят през мен в Либералния Интернационал.

Тогава отидох в Загреб, да се видя с Весна, тя тогава беше зам.-председател на парламента, и я помолих: „Весна, би ли поела отговорността да координираш всички в нашия регион, за да сме сигурни, че говорим с един глас?“. Защото ако говорим с един глас, сме силни, ако говорим с 50 различни гласа, ще ни чуят, но няма да ни слушат.

Така че само няколко месеца по-късно, в Скопие през 2008 г. ние създадохме LIBSEEN, и трябва да кажа, че не постигнахме много. Но през последните 10 години имаше прогрес, Хърватска сега е член на ЕС, Албания се присъедини към НАТО заедно с Хърватска. Черна Гора се присъедини към НАТО, именно поради работата на някои либерали, които сега присъстват тук като Роман Якич, който беше министър на отбрана и Весна като председател на LIBSEEN I външен министър на Хърватска. Те лобираха сериозно идеята Черна Хора да стане член на НАТО.

Сърбия днес преговаря за членство е Европейския съюз. Косов е нова държава, която строи магистрали с по-голям темп от която и да е друга страна в региона и Македония след десетилетие отново се върна на демократичната сцена. Но нека да помислим за какво ни служат тези събираният. Служат ни да засилим ентусиазма си, че можем да правим нещата по-добре, когато работим заедно.

Този страшен глас, който чухте от моят iPad по-рано днес, беше от две уеб страници, които исках да проверя. Първата беше от страницата на Европейската Комисия за структурните реформи, доста драматични в днешни дни, а втората беше от СИБРИК. СИБРИК е общо начинание на няколко страни от Югоизточна Европа, а именно Албания, Македония, Гърция, Турция, Румъния и България, с цел да основат общи военни мироопазващи мисии за целия свят. Никога обаче не изпълнихме със съдържание това общо командване, така и не гопопуляризирахме, така и не излязохме да заявим гордо „Това наше собствено дело, наше собствена интеграция, наш собствен принос към Европа и Света“. Трябва да мечтаем малко повече за бъдещето, трябва да говорим за, а и Европа говори за обща Отбранителна политика и ние можем да допринесем за нея още сега. Ние имаме инфраструктурата в региона от някои предишни държави, от които бяхме част , за общо производство на военна техника. Точно за това говори Европа днес. Затова трябва да използваме тези мероприятия, трябва да използваме тези срещи за да мечтаем за бъдещето, защото само с такива мечти можем да предложим надежда на гражданите си.

Европа върви към много трудна ситуация в момента, но не поради липсата на ентусиазъм, а поради пълната промяна на политическата сцена. Партиите в цяла Европа не са това, което бяха в миналото. Те не са статични организации, които се приемат за даденост от гражданите. Някои от тях заеха много популистки и много разрушителни позиции. Нещо, което видяхме в региона.

Това, което е случва в България в много разочароващо, но и повод за сериозна тревога. Абсолютно излишно е популистко-националистически партии, които правят политика само на базата на ксенофобия и дискриминация да бъдат част от управлението. Това не носи нищо добро нито на България, нито на съседите и, нито на Европа. Това е урок за нас и ние трябва да вземем тази ситуация и да говорим на висок глас за нея, за да не продължава такова нещо и да не се повтаря някъде другаде.

Това обаче не означава, че ние не вярваме на Българската държава. Напротив.

България ще поеме Председателството на Европейския Съюз на 1ви януари. Това е огромна възможност за всички нас. След това Австрия ще поеме председателството на ЕС. Е, Австрия не е наистина част от Балканите, но както казваше нашият стар приятел от Унгария Матиаш Йоршик, тогава лидер на либералите в Съвета на Европа „Нали знаете, Унгария и Австрия с нещо като Северни Балкани, с всички свързаност, които имат“. Така че не бива да забравяме това.

След това Калин Европейския съюз ще дойде на твоя праг през 2019 г. и ще поемете Председателството на ЕС. Имаме възможност да повлияем значително на тези процеси. Можем да се срещаме доста често в София от 1ви януари до 30ти юни следващата година. Можем да се срещаме доста често в Австрия и след това в Румъния по време на тези Председателства и да споделяме с Европейския съюз, че: Първо, не вярваме в Европа на няколко скорости, защото това ще бъде бедствие за региона. И второ нашите проеки са огромни и нашите мечти са големи.

Планирам да бъда част от това, без значение каква позиция ще заемам в бъдеще, така че много ви благодаря за тази възможност.

И нека да мечтаем заедно!

 

 

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност