Събития

Мустафа Карадайъ от Монтана : Необходима е промяна на формулата и визията за управление на страната

„За да има нормални процеси в държавата  трябва да се смени формулата и визията за управление и правене на политика в страната.“ с тези думи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ поздрави активистите на ДПС в област Монтана.

Председателят на ДПС се включи в дискусия, посветена на политическата активност. Той подчерта значението на политическото участие в процесите за вземане на решения в държавата. “Когато някой вместо нас определя политиката и посоката за развитие на държавата, а те са погрешни, трябва да се направи промяна”, каза Карадайъ. Той призова за активност и мобилизация партийните структури на ДПС. 

„Още когато се сформираше този кабинет, ние от ДПС предупредихме, че основата е грешна, структурата е грешна и ще произвежда грешни политики. Днес сме свидетели, че прогнозата ни се сбъдна. Тогава предложихме и алтернатива - заявихме, че бихме подкрепили програма за управление на страната без да участваме пряко в управлението. За съжаление се предпочете грешната формула. Ние не сме престанали от май месец да посочваме грешките на това управление, да посочваме правилната посока за развитие и включително и европейския поглед на процесите. Включването на националистите във властта е много опасно и това се потвърждава всеки ден. Независимо от опита да ги крият от медиите и от публичното пространство всяка тяхна проява генерира напрежение. Тяхната биография е ясна. Да, ситуацията в Европа явно е такава, че популизмите, национализмите и крайните елементи едва ли не стават модерни и влизат в парламентите. Но в Европа има една ясна политика срещу това явление. Системните партии заявяват и след изборите изпълняват заявеното, че няма да допуснат националистите във властта. Видяхме го в Холандия и Франция. Виждаме го в Германия, колко е трудно да се състави в момента правителство. В Холандия повече от 200 дни нямаше правителство, поради една-единствена причина -  националистите да не бъдат допуснат до властта.“ каза председателят на ДПС.

Карадайъ продължи „Виждаме, че в Испания популистите създават  напрежение. Това е заразно и се пренесе в Италия. Такива процеси на Балканите са много по-опасни и по-сложни. Балканите сме мозайка от етноси. Всяка една държава в момента живее с представите, че граничи със себе си. Нито една държава не прави изключение в това отношение. От тази гледна точка популизмите и национализмите на Балканите имат естествена среда и много по-бързо могат да се развият в опасна посока. Освен това, от съставянето на правителството до днес няма нито една държавна политика, за която да можем да дадем положителна оценка. Непрекъснато се генерира противопоставяне и напрежение. А за алиби за продължаване на това управление се ползва председателството на Съвета на ЕС. Ние заявихме, че председателството на Съвета на ЕС не може да бъде алиби, за която и да е била власт, а още по-малко за власт,  в която участват националисти.“

„Затова нашата идея е че тази власт като конструкция и конфигурация, като начало трябва да бъде променена, а  заедно с това и като политика трябва да бъде променена. И затова нашите призиви са, като начало те да се коригират и да махнат вредните елементи. Ако сами не се коригират и не премахнат вредните елементи тогава ние ще бъдем принудени да махнем цялата власт и на ново да я престроим.“ приключи изказването си Мустафа Карадайъ.

Председателят на ДПС присъства на семинара организиран от Младежко ДПС съвместно с АЛДЕ, който се проведе в гр. Вършещ, област Монтана. На семинара присъстваха още зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, народният представител Димитър Аврамов, председателят на Младежко ДПС и евродепутат Илхан Кючюк, областният председател на ДПС Монтана Тихомир Трифонов. От експерта по европроекти Ализан Яхова се представиха теми свързани с Възможности за малкия и средния бизнес в селските райони, Ролята на НПО за развитие на местните общности и устойчиво земеделие в област Монтана.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност