Събития

Мустафа Карадайъ: Историята и уроците от историята трябва да ни помогнат да намерим верния път в заедността

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.-председателят на ДПС и кмет на Кърджали инж. Хасан Азис,зам.-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов, народните представители Адлен Шевкед и Ерол Мехмед и областното ръководство на ДПС-Кърджали присъстваха на тържествената сесия на общинския съвет на Кърджали по случай празника на общината. Мустафа Карадайъ поздрави всички гости и граждани на Кърджали:


Уважаеми домакини,

Уважаеми гости,

Уважаеми кърджалийци,

Когато отбелязваме важни исторически моменти, винаги имаме респект - към паметта, към подвига, към саможертвата, в името на свободата, в името на демокрацията, в името на човешкото достойнство в стремежа за справедливост .
Свободата е философска категория и характеризира човека и неговото съществуване. Свободата е свързана с въпроса за избора и човешката воля, с въпроса за отговорността. Свободата е ценност.

Ценност е и историческата памет. Ние трябва да уважаваме историческата памет. И на празници като този трябва да отдадем дължимито на всички, заради чиято саможертава и подвиг, днес живеем в свободна и демократична държава. Направили своя избор да живеем в родоната си и да работим за благото на страната и добруването на всички граждани. Такъв е и девизът на Кърджали. „Почитай миналото,гради бъдещето!”.

В празници и делници, живеем заедно,обединени от общи споделени ценности. Днес тези ценности ни обединяват в една обща Европа и тези ценности са опора и надежда за общото ни бъдеще, за по-доброто ни бъдеще.

Какво обаче се наблюдава последните години?!Някои се опитват да ни разделят. Някои се опитват да ни противопоставят дори на празници като този.

Няма да отмина с мълчание поредната проява на противопоставяне и разделение. Политиката на разделение и противопоставяне, за съжаление , става официална държавна политика, когато се прави от институциите на държавата. Ползването на един празник от държавата за разделение на обществото е недопустимо в европейска България.

Държавата не е една партия, дори и да е на власт. Нарушаването на правилата ни отдалечават все повече и повече от нормалността, която е жизнено необходима за страната ни. Ползването на историята за противопоставяне и за политическа легитимация не води до нищо добро. На националния празник, на официалните празници - все сме заедно. Организират се в координация, в диалог и представителите на централната власт са заедно с домакините от съответната община, град, населено място.

Празникът на Кърджали е местен празник . Органите на централната власт са поканени да присъстват на организираните от общината тържествени мероприятия. А от друга страна вчера имаше организация от страна на една партия - ГЕРБ. Това е организирано партийно мероприятие на ГЕРБ. Защото дори и народни представители от опозицията не бяха поканени. Кой има право да си позволява, да си присвоява историята, да си присвоява празници, да разделя и да противопоставя?! Никой! Дори и този, който е на власт. Както казвате “дребните боричкания”, Г-н Областен управител, "кой да води бащина дружина" - не води до нищо добро.
Поздравявайки всички граждани на Кърджали с празника, призовавам всички, да проявим волята да бъдем единни, да работим за стабилност, за по-високи доходи, за по-добри дни за всички нас и нашите деца. Докато ние не осъзнаем простата истина, че сме призвани заедно да си помогнем и да работим за мир и просперитет, всичко би било напразно. Историята и уроците от историята трябва да ни помогнат да намерим верния път в заедността. Поклон пред паметта, подвига и саможертвата, в името на свободата и демокрацията.

Честит празник, скъпи кърджалийци!

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност