Събития

Мустафа Карадайъ в кулоарите на НС: ГЕРБ превръщат политиката на разделение в държавна политика

Институциите на държавата се ползват за разделение и противопоставяне, това не води до нищо добро. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той каза, че има много лоши и опасни симптоми и даде пример - организирането на две чествания на празника на Кърджали - 21 октомври. По думите му всяка година общината е тази, която организира отбелязването на празника на самия ден. Тази година има и алтернативно честване - днес, което според Карадайъ е организирано от областния управител и на което по думите на лидера на ДПС ще присъства министърът на отбраната и е поканен председателят на Народното събрание. 
Никоя партия не е държавата, дори и да е на власт, заяви Карадайъ. Той посочи, че досега са смятали, че разделението и противопоставянето са част от идеологията само на националистите, но след организирането на алтернативно честване на един местен празник, от ДПС вече се замисляли върху въпроса "да не би това да е политика на ГЕРБ, а националистите да са само инструмент в техните ръце".
По отношение на исканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов, Карадайъ заяви, че не дават никакъв толеранс и припомни, че още при съставянето на това правителство от ДПС са подчертали, че националисти нямат място в управлението на страната. Попитан за идеите за регламентиране на финансирането на вероизповеданията у нас Карадайъ заяви, че първо трябва да видят законодателните предложения. Той припомни, че ДПС винаги е настоявало държавата да се грижи за вероизповеданията, включително и за тяхното финансиране, за да бъдат независими от чужди влияния.
По отношение на внасянето от главния прокурор в окръжния съд в Кърджали на искова молба за прекратяване на сдружение с нестопанска цел, Карадайъ заяви, че още по време на предизборната кампания са сигнализирали за такъв род действия. "Тогава лица, заемащи отговорни позиции в компетентните органи, ни отговаряха, че ще ходят на почивка в чужди държави и като се върнат от почивка, тогава ще се занимават с въпроса. Визирам конкретни случаи, визирам Кърджали", коментира Карадайъ. Ще очакваме да видим резултатите от това разследване, допълни той.

(БТА, 20.10.2017)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност