Събития

Мустафа Карадайъ: Българският етнически модел няма алтернатива, а националистите във властта са неговото отрицание

Българският етнически модел няма алтернатива. Но участието на националисти във властта не е принос към етническия модел, а е отрицание на този модел.  Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента след като се срещна с председателя на АЛДЕ партия Ханс Ван Баален.  

Положителното послание на Ахмед Доган е нещо, от което ние в Западна Европа можем да се учим. Посланието на Доган е, че всички сме граждани, независимо каква религия имаме и откъде идваме. Това е нещо, което може да е поучително за цяла Европа,  подчерта Ханс ван Баален.

Председателят на Алианса на еврпейските либерали в Европа е на посещение в България по случай предстоящия конгрес на европейските младежи либерали (LYMEC). Баален проведе среща председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, ръководстсвото  и парламентарната група на ДПС. След края на срещата  Карадайъ и Баален дадоха коментар пред журналисти относно участието на  националистите във властта.

Ако Валери Симеонов не подаде оставка, подава цялото правителство. Така е в нормалните демокраци, но ние сме в България, заяви Карадайъ от кулоарите на НС.

"България е много важен член на ЕС, винаги е имала какво ново да предложи на европейската демокрация. ДПС е стабилен демократичен фактор в политиката на България. Когато наближи председателството, това не е задача само за правителството, но и за парламента, сочи моят опит. Надявам се и вярвам, че правителството ще работи с тясно сътрудничество не само за формулиране на дневния ред, защото Европа трябва да бъде оформяне от демократични партии. Няма обаче място за краен национализъм в Европа", каза той. И призова правителството да направи "демократично и приобщаващо председателство".

Ханс ван Баален разказа за лошия опит на Холандия от партньорството с крайно дясната популистка партия, станала причина правителството да се разпадне. И обясни, че тази година след изборите всички големи сили спазили думата си и няма коалиция с такива партии. Напомни, че същото е и в Германия, Франция, Австрия. В цяла Европа има примери, че не трябва да се включват екстремистките партии в управлението на държавата. Няма място за екстремисти и националисти, каза ван Баален.

Така е в Европа, но в България националистите участват във властта, без да има нужда от тях. ГЕРБ ги включиха, но и упорито се опитват да ги легитимират, а понякога и подражават, обясни обаче Мустафа Карадайъ. Отговорността не включва националисти в участието във властта. Още при съставянето на кабинета казахме, че бихме подкрепили управление без националисти, дори и без да участваме във властта, напомни той.

_

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност