Събития

ЕВРОДЕПУТАТИТЕ ОТ ДПС СПОДЕЛЯТ ОБЩА ПОЗИЦИЯ С КОМИСИЯТА ЗА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ

 

Евродепутати от ДПС коментираха, че споделят обща позиция с тази на Европейската комисия по отношение на бъдещето на Западните балкани. Това стана ясно на срещата на Групата на либералите и демократите в Европейския парламент със зам.-председателя на Европейската комисия и върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Могерини определи Западните балкани като приоритет на европейската политика. Тя подчерта, че съществуват опити за силно влияние върху тях и че сега е времето да се даде ясна перспектива за интегрирането им в Европейския съюз. Представителите на ДПС в Европейския парламент споделиха позицията, че Западните балкани са ресурс, а не бреме за Европа и че ЕС няма да бъде завършен проект, ако страните от Западните Балкани не са част от него. Те настояват за силна финансова и политическа подкрепа за шестте страни от региона.

Евродепутати от ДПС припомнят, че Движението апелира за разширяването на ЕС към Западните балкани още през 2015 г., когато председателят на Еврокомисията обяви невъзможност за разширяването на Съюза през настоящия мандат. Те се надяват, че включването на Западните балкани сред приоритетите на Председателството на България на Съвета на ЕС ще даде нова динамика на процеса на интеграция.

Представителите на ДПС изразиха и своето съжаление за несъстоялото се разрешаване на кипърския конфликт и обединение на остров Кипър.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност