Народно събрание

Декларация от името на ПГ на Мустафа Карадайъ по повод разпускането на 43-то Народно събрание

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Намираме се в края на 43-ото Народно събрание и пред нас предстоят едни от най-важните избори в контекста на сложни тревожни времена – в страната, в региона, Европа и в света.

Анализирайки политическите процеси, отчитайки пулса на времето и желанието на хората, ние от ДПС още на своята Национална конференция в началото на 2016 година заявихме категоричната си позиция за необходимост от промяна и определихме президентските избори като трамплин за предстоящи предсрочни парламентарни избори.

Верността на нашите решения беше потвърдена с резултатите от изборите за президент в края на 2016 година. Отчитайки основната функция на президента като обединител на нацията, заложихме на профила на обединител.

Беглият анализ на последните 2 години показва, че разделението в обществото се задълбочава, езикът на омразата доминира, моделът на противопоставянето се възприема като основен.

Ще продължава ли моделът на противопоставяне или, въпреки различията, ще се търси диалогът, ще се търси съгласието в името на развитието на страната. На този въпрос трябва да си отговори всеки един от нас, този въпрос трябва да е основен пред партиите и в този смисъл всеки трябва да направи своя избор.

Нашите предупреждения за разединението и за езика на омразата като основни причини за днешните събития са актуални и днес. Ние трябва да се освободим от това политическо наследство, да го обявим за вредно за страната днес и в бъдеще.

Моделът на поведение трябва да води към онази конструкция в Парламента, която може да излъчи стабилно мнозинство на ценностна основа, което да излъчи стабилно правителство, да гарантира стабилност и сигурност в страната, за засилване на позициите на страната във външната политика, за достойно място в евроатлантическите структури, в които България членува.

Тези дебати трябва да започнат още сега. С поведението си политическите сили ще очертаем възможните варианти на съгласие след изборите.

Всички политически сили трябва да приемем, че има една граница, която не трябва да се прекрачва. В името на народа и бъдещето на страната. Отговорността пред народа изисква да се намерят начини с усилията на всички да се създат условия за това.

Нека не се възприема като клише прокламираната в Конституцията вярност към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост; издигнатите във върховен принцип права на личността, нейното достойнство и сигурност да получат реални измерения.

Днес повече от всякога е нужно успокояване на обществото, от съгласие по важни за обществото въпроси.

Народът избира управленски програми и личности, които да ги осъществяват. Народът не може непрекъснато да слуша оправдания за провалени програми, за провалени политици. Народът отсъжда. Когато с властта е злоупотребено, се заплаща и съответната политическа цена – с отлив на избиратели.

На президентските избори народът даде своята оценка за сегашното  управление.  Сега пак хората ще решат кой и с каква програма ще влезе в следващия Парламент. Вярвам, че преценката ще бъде трезва, разумна и мъдра. Това, което говорихме ние от ДПС от създаването на това безпринципно мнозинство, беше потвърдено с изборните резултати през 2016 г.

И, ако някой продължава да живее с илюзиите за „естествени партньори“ и политиката анти-, за готовите оправдания с политическите сили извън кръга на „естествените партньори“, по-добре да преосмисли участието си изобщо в политическия живот, камо ли участие в бъдещото управление. Отново да излъже народа и то на каква цена!? И отново да избяга. Като се появят трудности. Като види зор. Всеки трябва да знае, че когато се поема властта, се поема и отговорността. Управляващите не могат да избягат от отговорността.

И днешните управляващи трябва да отговарят за провала на модела на управление. За състоянието на страната. На обществото. За разделението и за езика на омразата.

Нека не забравяме, че онези, които подклаждат омраза, работят по модела на противоспоставянето, подвластни на предразсъдъци, са много опасни. Нетолерантността, омразата, наред с бруталното противопоставяне, могат да доведат до нежелани резултати.

Без да се преценяват обективно идейни платформи, пренебрегвайки водещото начало – добруването на народа и развитие на държавата, не могат да се преследват национални приоритети.

Формулата „И след ГЕРБ – потоп“,  е неприемлива, тя е противопоказна.

Задава се моделът на недовършения мандат, на недовършената работа, на бягство от отговорност. Това издава и разкрива определени страхове.

Неспособност за поучаване от собствените грешки.

Два пъти получавате доверие. И двата пъти го предавате.

Хората помнят как се живееше преди 2009 г., знаят как преживяват сега. 

Ние предлагаме програма за управление с ясни показатели. Това очакваме и от останалите участници в изборите.

Нека заложим на диалога. Да се научим да говорим помежду си, да работим заедно и се откажем от модела на противопоставянето. И вместо да говорим с кого не можем, нека направим така, че след изборите да можем да работим заедно.

След изборите предстоят тежки разговори и консултации. Предстои коалиционно управление. Ще се наложи да се седне на масата на преговорите. Нека да можем да си говорим.

Критиката не е отричане. Критиката изисква познаване и съответно – компетентност. Критиката изисква да се говори истината обективно.

В тази връзка ще припомня една мисъл на Питагор – „Да говориш истината е трудно. Да понасяш истината е славно.“

Нужно е да има консенсус по онези въпроси, които ни правят български политици.

Нужно е всички да се противопоставим на лъжата, демагогията и популизма.

Нужно е да побеждаваме собствените си страхове да казваме истината и да предлагаме програми, които могат да се реализират.

Нужно е да водим положителна кампания и да се борим за гласовете на българските избиратели като представяме ясни цели в интерес на народа и на държавата. 

От утре имаме служебно правителство. И всички очакваме то да организира произвеждането на честни и демократични избори. Това е основната функция на това правителство.

Ние, всички тук, също имаме своите отговорности в тази връзка – всички националноотговорни партии трябва да сме единни в своята воля да осигурим и гарантираме честни и прозрачни избори, за да се установи необходимото доверие в новоизбраното Народно събрание.

Наред с това, правителството  трябва да покаже ясно привързаността към евроатлантическите ценности, да отстоява твърдо националния интерес в международната политика. Служебното правителство трябва да продължи и с организацията на Председателството на Съвета на ЕС в началото на 2018 г.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

На предстоящите избори пожелавам успех на всички, с които можем да постигнем голямата цел – ценностно хомогенно мнозинство в Парламента, което да излъчи стабилно правителство. Стабилност в страната и сигурност на гражданите. Реализация на  националноотговорно партньорство между органи и институции, с ясни национални приоритети.  Успешно реализиране на Председателството, силна международна политика.

Бъдете здрави!

Благодаря Ви за вниманието!

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност