Народно събрание

Декларация от името на ДПС на председателя Мустафа Карадайъ

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Като начало на новата година, искам да пожелая на всички тази година да е по-стабилна, по-спокойна и по-успешна за страната и за всички български граждани.

Началото на тази сесия е и краят на 43-ото Народно събрание.

През 2016 година светът преживя много катастрофи, кризи и събития, които не сме предполагали, включително като сила, концентрация, интензитет, отражение и въздействие. От бежанската криза, през атентати, земетресения и др. природни катаклизми, катастрофи, до Брекзит, изборите в САЩ, включително президентските избори у нас.

Но не това са причините за разпускането на 43-ото Народно събрание и предсрочните избори.

А всъщност кои са причините?

Този въпрос изисква ясен и конкретен отговор. Защото и днес в това Народно събрание има поне 150 народни представители, готови да съставят ново аритметично мнозинство и да излъчат кабинет. Тогава защо се разпуска Народното събрание?

Отговорът е – липса на сходство в управленските програми на партии, формиращи мнозинство, и нещо повече – отсъствието на обща ценностна платформа на тези партии.

А изводът е: няма стабилна власт без управленска програма на ценностна основа.

В тази връзка следва още един извод във връзка с отговора на въпроса –дали все още се мисли, че трябва да се игнорира 90 %-ово съвпадение на програми и да се образува аритметично мнозинство на основата на омразата и противопоставянето. Защото точно това направи ГЕРБ в началото на мандата – предпочете да управлява с партии, които не споделят икономическата, фискалната и данъчната политика от програмата на ГЕРБ; да управлява с партии, които не споделят общите европейски ценности, дори отричат Евро-атлантическата ориентация на България.

Много дълъг може да е подробния анализ относно разминаването в управленските програми на партиите от управляващото мнозинство и не това е целта на този анализ днес.

Тук искаме да подчертаем, че основния проблем който провали кабинета и този парламент е формулата за конструирането на властта.

И тъй като властта още в самото начало беше порочно зачената, провалът беше предначертан. И ние нееднократно сме подчертавали това.

Искаме да предупредим, че всеки следващ опит да се заложи на аритметично, а не на ценностно мнозинство с обща управленска програма, ще постигне същия резултат – провал.

Разглеждайки всички процеси взаимосвързано, ние в ДПС приехме президентските избори не самоцелно като изолирано политическо събитие, а като шанс за процеса на преформатиране на политическата конфигурация и стабилизиране на институциите в България, за постигане на истинска политическа стабилност, за установяване на нормалност в политиката. Заложихме на баланса в политическата конфигурация, заложихме на общонародното виждане за промяна и успяхме.

Българският народ със своя трезвен политически усет и мъдрост разби чрез вота си така широко прокламираното в последната година от ГЕРБ „запазване на стабилността на властта“ и разкри неговата несъстоятелност.

И в този смисъл президентските избори се превърнаха в начало – на ново управление в страната след предсрочни парламентарни избори.

В рамките на този Парламент не може да се очаква работа освен предизборна кампания, която вече се провежда от някои, включително и двете декларации, както и някои от точките от дневния ред.

Държавата се лута, защото няма визия за националните приоритети.

Оперативните програми не се изпълняват, има риск да бъдат окончателно спрени, образувани са повече от 50 наказателни процедури срещу България.

Основните политически сили нямат ценностен образ и визия и се занимават с отрицанието на другия, взаимно се обвиняват, вместо да се занимават с развитието на страната.

И тук стои въпросът не само ясно да се посочат виновните за това, но и да си дадем ясна сметка каква отговорност в аванс поема всеки оттук нататък при участие в управлението.

Трябва да си дадем ясна сметка и за това, че в началото на управление на сегашното мнозинство, ЕНП в лицето на Дол преглътна участието на националисти в управлението, то сега ЕНП категорично отряза желанието на най-голямата политическа сила да подкрепи кабинет на националистите.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Условията са тежки – и климатичните, и политическите, и управленските, и популистките.

Но, независимо от това,

независимо от закъснялата оставка на правителството,

независимо от компрометирането на демокрацията от управляващите,

независимо от липсата на доверие в институциите,

независимо че  ни заобикаля светът на постфактите и постистините,

независимо от доминирането на езика на омразата,

независимо от популизма,

трябва да разглеждаме проблемите на 2016 година като шансове за 2017 година. 

Предсрочните парламентарни избори ще сформират нов парламент и ново мнозинство.

Голямата цел е това мнозинство да доведе до стабилност в страната и сигурност на гражданите. Необходимо е ценностно хомогенно мнозинство в Парламента, което да излъчи стабилно правителство и реализация на  националноотговорно партньорство между органи и институции, с ясни национални приоритети.

Ценностно хомогенно мнозинство, съставено на база сходство между  управленските програми и ценностите на съставляващите го партии.

Това е много важно предвид и регионалните и геополитическите кризи.

Това е много важно преди поемането от България на Председателството на Съвета на ЕС.

Политическото време изисква ясно да осъзнаваме своята мисия и да набележим целите и пътя, по който да вървим.

Националноотговорните партии трябва да сме единни в своята воля да осигурим и гарантираме честни и прозрачни избори, за да се установи необходимото доверие в новоизбраното Народно събрание.

Не изпълним ли тези условия, не можем да очакваме съставяне на стабилно мнозинство и правителство, както и успешно реализиране на мандата на следващия Парламент.  Не можем да се възползваме от историческия шанс да имаме проактивна роля при реформирането на ЕС.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

От името на ПГ на ДПС призовавам всички политически сили в страната да отговорим по достойнство на очакванията на хората, на всички български граждани.

Обратното, ако решим, че популизмът и фалшивите послания са печеливши, ако заложим на манипулации и на езика на омразата, можем да обявим началото на дълъг изборен маратон. Последиците от този сценарий са непредвидими, но едно е ясно – отдалечава ни от така необходимата стабилност и сигурност, от така желания просперитет.

Разбира се, искам да завърша оптимистично:

Пожелавам успех на тези, които ще водят положителна кампания и ще победят собствените си страхове да казват истината и да предлагат програми, които могат да се реализират.

Благодаря за вниманието!

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност