20glasuvay

Народно събрание

Мустафа Карадайъ: Плевнелиев употреби президентската институция за лични цели. Задкулистните договорки поставят под въпрос стабилността.

  На брифинг в Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви "КСНС вчера не постигна целите си по закон. КСНС вчера беше употребен от президента Плевнелиев за негови собствени цели.

На лице е опит за подмяна на волята на народа, защото минаха едни честни президентски избори и има избран президент с огромна подкрепа и доверие.

Народът поиска промяна. Показа го с вота си на изборите по един категоричен начин. Това НС е изчерпано.

Предстоят предсрочни парламентарни избори и нова изпълнителна власт с нужното обществено доверие.

 Кабинетът в оставка може да продължи да изпълнява функциите си в пълен обем до встъпване в длъжност на новоизбрания президент, а не да продължава моделът на управление от последните 2 години „услуга за услуга” и да обслужва задкулисието на тази порочна власт.

Нищо не налага сегашният президент да връчва мандат, още по- малко да състави служебен кабинет за 20 работни дни или за един календарен месец.

Независимо че няма моралното право, все пак, ако се случи това, тъй като той няма как да носи политическа отговорност, то отговорността ще бъде изцяло на ГЕРБ.

А ние този ход разчитаме като елементарен и плосък начин за употреба на Президенстката институция и конституционните възможности за лични цели като той разчита служебният му кабинет да го номинира за еврокомсар. В тази връзка предупреждаваме, че безотговорните му действия, поведение и внушения могат да провокират политическа нестабилност и криза. А може точно това да цели?!

Наред с това представяме пред вас още една наша оценка от вчерашния ден – явно текат задкулисни сделки за нов кабинет в рамките на този Парламент с подкрепата на ГЕРБ, независимо от досега изразените позиции.

Призоваваме отговорните политически партии на честен и открит диалог и с консенсус да определим датата на предсрочни парламентарни избори.

Впрочем, за такъв консенсус призоваваме от първият ден след президентските избори, включително призовахме за консенсус и по бюджета на страната за 2017 година преди първо четене. За да може да е ясно какъв бюджет би се приел на второ четене. Предупредихме, че между първо и второ четене могат да се направят всевъзможни популистки  предложения, които да произведат един „бюджетен Франкенщайн”  на второ  четене, на което сме свидетели след вчерашното заседание на бюджетната комисия в Парламент, както и днес в пленарна зала.

Ние продължаваме да призоваваме към диалог.

Продължаваме да призоваваме основните партии да спрат с популизма. Време за грешни ходове няма. И ние го заявяваме категорично.

Нака с разум, реализъм и прагматизъм, да говорим честно и открито, с нужната отговорност пред нацията и пред бъдещето на страната.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност