20glasuvay

Народно събрание

Изказване на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ относно бюджет 2017

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Днес обсъждаме Закона за държавния бюджет на страната за 2017 г. Основното, от което трябва да се ръководим, е тезата, че правилно съставените бюджетни разчети и подходящата фискална политика са гаранция за политическа и икономическа стабилност на държавата. И, разбира се, точното, стриктно изпълнение на този бюджет, което предполага изпълнимост на бюджета (още при приемането му).

Това разбиране е още по-важно днес, когато пред нас стоят предизвикателствата на правителствената криза. Днес ние сме призвани сисемно да подходим към системата „държава“ и към структуроопределящата система „бюджет на държавата“. Ролята на системните партии следва да се прояви именно чрез отношението към този законопроект.

Призовахме към консенсус при разглеждането и решаването на няколко пункта, един от които е законопроектът за бюджета за следващата година. Само че наблюдаваме липса на желание за диалог, камо ли за консенсус, и ярки прояви на популизъм при решаването на този въпрос.

Поставихме условие за приемане на законопроекта именно консенсуса между системните партии. Понеже не се получи, ние няма да подкрепим този законопроект.

Декларациите на някои партии за прекратяване на популистките изказвания не са нищо повече от поредното доказателство за техния популизъм. Точно затова и самооценката на тези партии като системни партии е част от продължаващия популизъм в Парламента.

Ние от ДПС категорично осъждаме всяка проява на популизъм и определяме това като евтин начин за заблуда.

Постигането на консенсус при ясни позиции, честно и открито обсъждане, можеше да гарантира приемането на бюджет, който да осигури нормално функциониране на държавата и икономиката на страната.

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Времето изисква с действията си да определим мястото си в системата, своята роля и отношение към системата. Значимостта на една партия се определя не само от обема и от опита, но и от отговорната позиция, която може да заема и смело да отстоява.

Доколкото за експертната страна на законопроекта, нашите експерти ще вземат отношение.

Благодаря ви за вниманието!

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност