Народно събрание

Неджми Али: Повече заделени средства за по-добра боеспособност! Европейски отбранителен съюз ще осигури сигурността на ЕС

 

Европейски отбранителен съюз в рамките на НАТО ще подобри защитата и сигурността на територията на ЕС. За целта е необходимо страните в Съюза да заделят поне 2% от Брутния си вътрешен продукт за отбрана. Такова виждане представи евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Неджми Али при разглеждане на становище на Комисията по бюджети на Европейския парламент до Комисията по външна политика по изграждането на Европейски отбранителен съюз. Докладчикът от АЛДЕ бе именно българският евродепутат.

„Държавите-членки на ЕС изразходват 1.4% от общия си Брутен вътрешен продукт (БВП) за отбранителни цели, или около 200 млрд. евро годишно, но резултатите не са впечатляващи. Тези разходи са недостатъчни и разпределението на ресурсите не е задоволително. Липсата на Европейски отбранителни способности ограничава възможностите на Съюза да поддържа стабилност извън своите границите. Решение на проблемите е по-тясното сътрудничество между държавите-членки с цел интегриране на отбранителните им способности.

Тенденцията за намаляване на бюджетите за отбрана в рамките на Съюза следва да бъде променена. За да бъдат поддържани боеспособни въоръжени сили при съществуващата среда за сигурност, държавите-членки трябва да заделят не по-малко от 2% от БВП. По този начин би се осигурил достатъчен ресурс, както за личния състав, така и за текуща издръжка, което е предпоставка за провеждането на пълноценна бойна подготовка”, аргументира се Неджми Али.

Според него, годишните разходи за ново въоръжение и техника, както и разходите за научни изследвания и развитие, не трябва да бъдат по-малко от 20% от общия размер на разходите за отбрана. Отговорностите и бюджета на Европейската агенция за отбрана трябва да бъдат заложени по съответния начин.

По думите му, ефективното използване на средствата и по-балансираното разпределение на разходите и отговорностите при изграждане на необходимите способности е от жизненоважно значение за създаването и поддържането на отбранителната мощ.

„Много важно условие е поддържането на стабилна Отбранителна промишленост в рамките на Европейския съюз. Една по-добре интегрирана, устойчива, иновативна и конкурентоспособна Европейска отбранителна технологична и индустриална база ще допринесе и за създаването на работни места, растеж и иновации в ЕС.

Създаването на Европейски отбранителен съюз, в рамките на НАТО като крайъгълен камък на европейската архитектура за сигурност, ще даде възможност да се подобри защитата на територията на ЕС. Една такава структура би осигурила възможност на Съюза да действа автономно, при необходимост от провеждане на операции в чужбина с цел стабилизиране на зоните в близко съседство”, посочи българският евродепутат.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност